петък, 1 юли 2011 г.

Салата от щир


Салата от щир (Βλίτα βραστά σαλάτα)

Много популярно растение в Гърция, евтин листен зеленчук, който се отглежда в почти всяка градина и се намира лесно на зеленчуковия пазар. Роднина на срещащите се в България различни видове щир, които растат най-вече като плевели.
Сее се предимно сорта Amaranthus blitum var. silvestre, който дава богата и нежна листна маса.

Салатата от щир е характерен елемент в гръцката кухня. Консумира се най-вече през горещите летни месеци, придружена с порция сирене „фета”, поръсено с малко зехтин и риган, топъл хрупкав хляб и Скордаля, представлява много вкусно и икономично меню, което присъства на селската маса от незапомнени времена.

Приготвяне
За салатата избираме крехките растения и нежните върхове на развитите растения.
В тенджера загряваме половин литър вода и прибавяме 1кг. измит и изчистен щир. Варим докато омекне (средно около 10-20 мин като опитваме и внимаваме да не се превари). Прецеждаме, посоляваме и сервираме като топла салата, овкусена с зехтин, лимон или оцет.

Да ви е вкусно!

Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

2 коментара:

  1. миналото лято се пробвах да я направя с щир от градината - т.нар. плевел, трябва да призная че стана много хубава, заслужава си чочек да опита, тези дни пак ще си я приготвя:) благодаря за полезната информация!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се,че сте се престрашили да опитате:) Ако го поливате става по-крехък. Все пак както писах в Гърция се продават семена за посев в пликчета, така както се продават семена за магданоз, копър и т.н. Сее се веднъж, после се разсява сам. Разликата с този който знаем в България е, че е посевния е пригоден за салата, т.е. е по-крехък, с буйна листна маса и по-трудно прави изкласява. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...