събота, 16 юли 2011 г.

На плаж в райския залив Войдокиля, Месиния

Посветена на новата си страст – да откривам и споделям с Вас заобикалящата ме красота, продължавам с пътеписите. Живописният залив Войдокиля, с най-известния плаж в цяла Месиния, е сред най- впечатляващите в Средиземноморието. Той е едно от малкото останали райски кътчета успяло да запази естествената си красота и девственост, дар от Гея. Заливът е характеризиран като „място с изключителна природна красота”.

Намира се на  58 км от Каламата в посока към Пилос. За да стигнете до там, идвайки от Каламата, на разклона за Пилос завивате надясно в посока към Ялова. Минавате през селището  и прдължавате в посока за разклона към Кипарисия. Завивате наляво към комплекса „Коста Наварино” и веднага пак наляво като следвате табелата Βοϊδοκοιλιά / Voidokilia  в посока към село Петрохори (Πετροχώρι ). Малко преди началото на селото завивате пак наляво и след като изминете около 1 км по тесен път, на места неасфалтиран, стигате до пясъчният плаж в залива Войдокиля






Пред вас се открива прекрасн залив с форма на подкова (Ω), заобиколен от широка пясъчна ивица с фин златист пясък и прозрачни синьо-зелени, топли и плитки води. Плажът е лишен от съвременни удобства като чадъри, шезлонги и други, но това ни най-малко не пречи да се насладите на естествената му красота. Две огромни скали на входа на залива преграждат наплива на вълните към вътрешността, а пясъчната ивица е едно от любимите места на костенурките „Карета Карета” да снесат яйцата си.

Дюните отделят по естествен начин залива от водния резерват „Дивари”. Той е известн още и като „Лагуната на Ялова” (Gialova lagoon) и е един от най-красивите водни резервати в Гърция, защитен от програмата „Натура”. Резерватът е откъснат от морето посредством пясъчните дюни на Войдокиля. Самата лагуна представлява плитко солено заблатено езеро, в което намират убежище много видове птици  и редки екземпяри защитени от закона. Тя е единственото място, в което може да се срещне един заплашен от изчезване вид: африканският хамелеон (Chamaleo chamaleo).



Над плажа, вляво, върху скалата се извисяват останките от крепостта Палионаварино или Палеокастро (в превод Старото Наварино). На тази скала, известна като нос Корифасио (Κορυφασίου) е бил построен Акрополът на древния град Пилос и храмът на корифасиевата Атина, покровителка на града. Малко по-долу се различава пещерата на цар Нестор (Несторовата пещера). Митологията казва, че младият бог Хермес скрива в тази пещера стадото овце, откраднато от бог Аполон.
Твърди се, че пещерата е била обитаема от Новокаменната епоха, а от археологическите находки може да се съди за високата степен на културна активност, именно тези находки доказват, че заливът е бил населен от 2000 пр. Хр.

За любителите на природата съществува пътечка за изкачване до Несторовата пещерата, а след това могат да поемат към крепостта, където гледката е магическа .
Вдясно на залива, в посока Север се намира археологическото находище с гробницата, в която се смята, че е погребан Фрасимед, син на цар Нестор, а самият палат на царя се намира на 8 км в посока към градчето Хора.

Заливът Войдокиля е предполагаемо микенско пристанище и получава името си благодарение на приликата си с волски корем. Наименованието остава непроменено за хилядолетия и се споменава като Вуфрада (Βουφράδα) дори от Омир. Вероятно в този залив някога е акостирал кораба си Телемах, син на Одисей, когато идва в Пилос на посещение при цар Нестор , участвал в Троянската война, за да търси информация за баща си.

Скъпи приятели, много от вас питат как могат от България да стигнат до Войдокиля. Постарах се на много места в текста да поставя връзки към Гугъл картата, Википедия, за да узнаете повече за всеки един от митичните герои, за които разказвам, както и съм включила връзка към един гръцки сайт, в който има много снимки от археологическото находище на палата на цар Нестор.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...