Един от фаворитите в асортимента на сладкарниците в Гърция е Кок. Това са вид сладки подобни на пастички. Наричат ги: кок или кокакя (умалително име). Ще срещнете наименованието им написано с омикрон (Ο) и (Ω): κωκ, κοκ, κοκάκια и κωκάκια. Кое е правилното?- не зная
В сладкарниците се предлага в две големини, по-големия (с големина на милинка), се продава на бройка, а по-малкия на кило, като тези които направих в рецептата.
Рецептата е от сладкарска книга и е дадена за 40 броя κок. При мен обаче се получиха 50.
Хубаво е да направите пандишпана на два пъти, защото наведнъж е трудно да се работи с 10 яйца. Затова разделих продуктите за пандишпана на две и разбих на два пъти. Всъщност така открих и една грешка при оформянето им. Върховете на шприцованите капачета трябва да се заглаждат, защото при печенето остават да стърчат нагоре и нямат добър естетически вид (за да ги поправите след това ще е нужно да ги изрежете с нож). Всъщност са получиха върхове защото тестото беше станало малко по-гъсто отколкото трябва и това зависи от големината на яйцата.

При втората доза няколко от яйцата се случиха по-големи и пандишпаненото тесто излезе малко по-рядко, така че когато шприцовах почти не се получиха върхове. Освен това станаха с по-въздушни и фина текстура.

При втората доза няколко от яйцата се случиха по-големи и пандишпаненото тесто излезе малко по-рядко, така че когато шприцовах почти не се получиха върхове. Освен това станаха с по-въздушни и фина текстура.
Кремът, шоколадовата глазура и сиропа са за цяла доза Кок.
Можете да изпълните рецепта на два етапа. Да изпечете капачетата, да направите крема и да сглобите сладките, а на следващия ден да ги потопите в шоколадова глазура, както направих аз.
Стават страхотно вкусни и представителни и са идеална почерпка за всякакъв повод.
Можете да изпълните рецепта на два етапа. Да изпечете капачетата, да направите крема и да сглобите сладките, а на следващия ден да ги потопите в шоколадова глазура, както направих аз.
Стават страхотно вкусни и представителни и са идеална почерпка за всякакъв повод.
Продукти:
Пандишпан за 25 бр. готови κок:
5 средни яйца (300 гр.)
100 гр. захар
1 прахче ванилия
50 гр. вода
5 гр. амониев бикарбонат
250 гр. брашно
Разтворете амониевия бикарбонат във водата.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбийте белтъците на пяна и прибавете постепенно 50 гр. захар. Към сместта налейте на тънка струйка водата с амониевия бикарбонат и продължете да разбивате до лъскав и плътен меренг.
Разбийте жълтъците заедно с ванилията и 50 гр. захар и ги смесете с разбитите белтъци като бъркате с миксер (или с шпатула).
Пресейте брашното и го добавете на 3-4 пъти към меренга. Разбъркайте с шпатула много внимателно с кръгообразни движения, за да се запази обема.
Изсипете сместта в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте капачета с диаметър 5 см в тава покрита с пекарска хартия. *(Предварително можете да очертаете кръгове върху хартията с помощта на молив и малка чашка, в една тава се събират идеално 20 кръгчета, в 4х5 реда).
Крем за 50 броя κок:
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
200 гр.захар
80 гр. брашно
40 гр. царевично нишесте (corn flower или corn starch)
1 ванилия
50 гр. краве масло
+
200 гр. млечна сметана (от животински произход 35%)
30 гр. пудра захар
В тенджера, на слаб огън, загрейте млякото до хладко. В подходящ съд разбийте с миксер заедно яйцата, захарта, брашното, нишесте, ½ чаена чаша мляко и ванилията до еднородна смес и ги прибавете към хладкото мляко в тенджерата. Разбъркайте заедно на слаб огън. От момента в който ще започнат да се появяват мехури бъркайте непрекъснато около 5 минути. Сварете гъст крем. Накрая прибавете кравето масло. Отнемете от огъня и оставете да се охлади на стайна температура.
Разбийте само сметаната и когато започне да се сгъстява прибавете пудрата заахар, продължете да разбивате за около 5-6 мин до готовност. Не прекалявайте с разбиването защото ще се пресече.Сироп:400 гр. вода
300 гр. захар
Сварете заедно водата и захарта за 5 мин.
Шоколадово покритие:
300 гр. шоколадов кувертюр
100 гр. прясно мляко
1 супена лъжица олио
В малка тенджерка сварете млякото. Отстранете от огъня и прибавете натрошения на дребно шоколад и олиото. Разбърквайте енергично докато се разтопи напълно шоколада и се получи лъскава глазура.
Сглобяване:Наредете в тава капачетата и ги сиропирайте с помощта на силиконова четка (за всяко капаче по 1 чаена лъжичка сироп), ако нямате четка можете да потопите долната част на всяко капаче в сиропа за 3 сек.
Разбъркайте с миксер охладения млечен крем за кратко и към него прибавете разбитата сметана. Размесете внимателно с шпатула. Кремът трябва да е пухкав и стегнат. Изсипете сместа в пош с кръгъл накрайник.
Шприцовайте крем върху половината от капачетата, а с останалите похлупете като сандвич.
Оставете да се стегнат около 3-4 часа в хладилник и след това потопете сладките в шоколадова глазура, така, че да се глазира само горната част с шоколад.
Ако желаете можете да разтопите млечен шоколад (който е по-светъл) и с корнет да окрасите сладките отгоре.
Да ви е вкусно!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Те са си цели тортички, чудни малки вкусотии! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Жане!
Да. те са един от класическите подаръци когато се ходи на гости.
ИзтриванеВесела и слънчева седмица Гери!.
Леле, какво е това прекрасно нещо?! Ще ги изпробвам задължително! Засега ги записвам да чакат ред.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Непременно да ги направиш, топят се в устата.
ИзтриванеПоздрави!
Страхотна вкусотия!
ОтговорИзтриванепредставям си само какъв вкус имат. Браво!
Вкусни и представителни са, обикновено ги носят като подарък при посещение.
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдки и успешен утрешен ден!
Впечатляващи са като визия, а за вкуса само мога да си представя това вкусно съчетание на блат, крем и глазура!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Жани!
Благодаря ти Тили!
ОтговорИзтриванеУспешен утрешен ден!
О, това е страхотно, точно като за мен!
ОтговорИзтриванеИнетересно как досега не съм попадала на такива сладки в Гърция. Сигурно защото като отида там и само реване ми е в главата :D Някъде съм ги изтървала от полезрение, но ще ми е приятно да ги опитам.
Чудесно изпълнение, Жани!
С поздрав :)
Голям пропуск, обаче може да се поправи, сега имаш и рецептата. При нас всичко се изяде с кеф.
ИзтриванеВесел и слънчев ден мила!
И аз като Тили оставам прехласната пред монитора.....Много ми харесаха тези сладки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и приятен ден,Жани!
Миленка, много се радвам, че ви хареса предложението ми. Ако ги направиш пиши как са станали.
ИзтриванеСлънчев ден и много, много прегръдки!
Страхотни са и аз ще ги пробвам! Българския вариант на тези пастички се казват "Паста Индиана"
ОтговорИзтриванеМного в вкусно при теб! Не знаех за Индианките.
ИзтриванеПоздрави!
Великолепни,пухкави и много вкусни сладки,Жани,много ми харесват!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се, че ти харесват и на теб. Прегръдки!!!
ИзтриванеЖани, малко трудоемки ми стоят, ама пък вкусни. Непременно ще опитам, тук поне съмнения нямам. Поздрав!
ОтговорИзтриванеМъхче, има и мързелив вариант- Торта кок . Изпичат се два големи блата, крем в средата и шоколадова глазура отгоре. Вкусът е същият.
ИзтриванеПоздрави и слънчево утре!
Просто прекрасни! Обожавам такива сладки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеО, да кой ли не ги обича?
ИзтриванеСлънчева и успешна седмица!
Как не съм ги видяла и аз в Гърция тези сладки-другата седмица пак пътувам и ще ги потърся в сладкарниците.Жани,обещавам да ги направя,защото ме грабнаха от раз.Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Щом имаш пътуване към Гърция ще можеш да име се насладиш и да ми кажеш дали са ти харесали:)
ИзтриванеПрегръдки на теб и малката Ради!