четвъртък, 14 юли 2011 г.

Кой казва, че раят е далеч?

Напоследък все по-често ни заливат с реклами за „райски кътчета, където човек може да се почувства в храмония с природата”, които всъщност се оказват бетонни комплекси, изградени на някога чисти и красиви места, предлагащи ни всичко друго друго, но не и жив контакт с природата. И тъкмо, когато си мислех, че такива девствени и приказни кътчета не са останали по нашите географски ширини, Гея ми направи още един подарък. Оказа се, че само на на 32 км от града, в който живея (Каламата, Южна Гърция), в прегръдката на прекрасен каньон, потопен в  зеленина, се намира  местността Полилимнио (в превод Много езерово). 

Полилимнио, Месиния / Πολυλίμνιο, Μεσσηνία
Местността е наречена така заради намиращи се в близост многобройни езерца и водопади.  За да достигнете до Полилимнио,  трябва да следвате пътя в посока от Каламата към Пилос и когато стигнете в село Казарма, да завиете наляво като преминете през село Харавги  следвайки многобройните табели,  упътващи към Полилимнио и водопадите. Намира се на 2 километра  от края на село Харавги, като се преминава по неасфалтиран, но  лесно проходим с лека кола път.
Полилимнио, Месиния / Πολυλίμνιο, Μεσσηνία
Съществува удобен паркинг, след който поемате пеш надолу по склона като непременно трябва да сте снабдени с удобни за вървене обувки. По краткия път ще срещнете една беседка,

Полилимнио, Месиния / Πολυλίμνιο, Μεσσηνία
малко по-долу една изворна чешма
Полилимнио, Месиния / Πολυλίμνιο, Μεσσηνία
и след това първото езерце, предвестник на увлекателния и наситен с прекрасни гледки маршрут.
Полилимнио, Месиния / Πολυλίμνιο, Μεσσηνία

В продължение на дълги години прекрасното кътче, покрито с гъста растителност и заобиколено от маслинови гори и лозя, е било скрито от хорските очи. Едва наскоро придобива известност и с течение на времето е все повече посещавано от любители на природата и предимно чуждастранни туристи.
Маршрутът с обща дължина около 500 метра е със средна трудност като се преминава по тясна и стръмна пътечка и няколко дървени моста край многобройни езерца, лъкатушещи ручеи и водопади.

Природата е невероятно красива и е трудно да се опише удоволствието от прекия допир с нея. В този зелен оазис цари божествена тишина. Птичките се обаждат мелодично и водата се спуска пъргаво по многобройните склонове. Последователно се разбулват чудни картини, менящи се като насън, оставящи незабравими спомени.
Полилимнио, Месиния / Πολυλίμνιο, Μεσσηνία
Последователно преминавате край езерцата ” Ту италу”( На италианеца),
Езерото на италианеца в Полилимнио, Месиния / Πολυλίμνιο, Μεσσηνία
а след това край многобройни лъкатъшещи рекички и езерца без имена




докато стигнете до езерцето „Кадула” (Сърчицето)
Езерцето "Кадула"(Сърчице)
и неусетно  достигате в крайната точка на маршрута, най-голямото кристално синьо езеро, наречено „Кадис” (Сърце).

Гледката е божествена. Водопадът на Кадис стои гордо между големите и остри скали на каньона, а прохладните води падат звънко в езерцето от 25-метрова височина. Тук -таме плахо се показва някое гущерче, а в езерцето весело подскачат малки рибки. Туристите въодушевени щракат с апаратчета и бързат да се изкъпят в примамливото езеро.


Водата е жива, като тази от приказките  и при първоначален допир  е ледена, но бързо се свиква. Кристалните води проникват до всяка  жизнена клетка.  Кожата се стяга, започва да пари и моментално  зарежда човека с енергия.  След няколко минути престой искате да се разтопите и  да останете завинаги в езерото.

Водопадът предлага уникални изживявания на този, който се престраши да го доближи. Най-незаменимото натуралното „Spa” е да застанете точно под него и да оставете затоплената вода да пада върху раменете ви. Можете да се плъзнете между капките в утробата на водопада. Усещането е невероятно. Кухината е покрита с гъста къдрава тревичка, а от  цепнатините  надничат предпазливо рачета. 

До водопада има провесена въжена стълба. По-смелите не могат да устоят и се гмуркат отвисоко в прохладните води.


На излизане от водата кожата ви отново пари за няколко минути. Не усещате студ и кипите от енергия, а сетивата ви са изострени дакрай.  

Разделяте се с вълшебното езеро с обещанието, че при първа възможност, ще се върнете пак при него. А дотогава ще помните и чувствате в себе си спокойствието на приветливите му води.  

Прочетете 2 част
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

7 коментара:

  1. Жани, за съжаление все повече и повече намаляват райските кътчета, които така ни радват и въодушевяват, поне при нас.
    Това, което си ни показала, наистина е безумно красиво: водопадите, скалите.... Красота!
    Благодаря, че ни направи съпричастни и ни потопи виртуално в тази красота!
    Поздрави и пожелания за прекрасен слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Мони,скоро научих случайно от една холандска туристкака за каньона. Показа ми снимки и не вярвах на ушите и очите си.Каньонът е прекрасен,а споменът за допира с живата вода незбравим.
    При следващото посешение се кача и видео.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно е-щастливка си ,че си видяла тези красоти!И тук има какво да се види,но Гърция ми е слабост...

    ОтговорИзтриване
  4. Пожелавам ти от все сърце да поплуваш в прохладното езеро и да видиш отблизо невероятната природа.
    Весел ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудно и пак чудно! Благородно завиждам ;)
    Радвам се открих блогчето ти, Жани :)
    Много увлекателно разказваш, а снимките ме карат да мечатя за екскурзия натам :)
    Ще oчакwам още интресни кътчета да споделиш!

    Поздрави далечни!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубаво,че споделяш парченце от рая с нас, Жени!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Awesome things here. I'm very glad to peer your article. Thank you a lot and I am looking ahead to touch you. Will you please drop me a mail?
    Feel free to surf my homepage - excerpt from

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...