понеделник, 29 август 2011 г.

Празник на смокинята в Полилофос, Месиния и Награди!


След като посетих няколко такива празника се убедих, че всеки от тях има свой характер, неповторим и несравним, като хората, които ги организират и участват в него.




Празникът на смокинята се провежда всяка година на 18 август в село Полилофос (Многохълмово). Селото се намира сред безброй хълмове, на 25 κм, северозападно от Каламата. За да достигнете до там, потегляте по пътя Каламата-Месини, след, което завивате на дясно, в посока към село Триодо (Трите пътя). Щом стигнете до село Триодо, завивате наляво, следвайки табелата за село Полилофос. Следвате конвоя с коли, преминавате през множество хълмове и завои и малко преди да стиснете до селото, в дясната ви страна ще забележите огромен плакат, приветстващ посетителите с поредния Празник на смокинята. След около стотина метра, достигате до складовете на сдружението на смокинопроизводителите, където се организира празника всяка година. Движението се контролира с помощта на служители от частната охрана на празника.След това си избирате място за паркиране под някоя смокиня, в нивите наоколо, като внимавате да заемете такава позиция, че после лесно да излезете. Събират се страхотно много коли.

Ще видите един огромен терен, премен за целите на тържеството. В дясно на входа има импровизиран магазин със стоки на сдружението- сладко и мармалад от смокини, където посетителите могат да си закупят по някое бурканче за вкъщи.






Непосредствено след като влезете, в ляво се намира павилиона с почерпки на основа на смокиня, поднесени от организаторите на празника.










Специално за празника, младият и талантлив майстор-сладкар Йоргос Врионис беше подготвил две негови рецепти с гурме почерпки.


Вдясно от вас ще видите друг павилион, организиран като изложба, с продукция на
ΣΥΚΙΚΗ - Сдружението на смокинопроизводителите,








 а малко по- нататък пано с рецепти за сладкиши със смокини.


 Пред вас са наредени множество маси, а в дъното, се намира малка площадка и сцената за оркестъра.


Тази година празникът на смокинята бе проведен за 10-та година и бе посетен от близо 3000 човека. Негов организатор е образувателното дружество на селото „Свети Димитри” и Сдружението на производителите на смокини.
Идеята за организиране на празник на смокинята е на жителите на селото, а благодарение на активната дейност на дружеството, празникът се провежда вече десет години, като от година на година става по-популярен.

За първи път , през 2002г. празникът бил проведен в площада на селото, но мястото се оказало прекалено тясно , за да побере всички посетители. Така на следващата година било решено, празникът да се проведе в терена, в който се намират складовете за смокини в селото. Теренът отново се оказал тесен и на следващата година бил уширен допълнително за нуждите на празника. Така всяка година, на това място се провежда празникът на смокинята.

Целта на празника е да се почете и изтъкне основният продукт на района, да се стимулира производството на смокини, да се подкрепят хората, които се занимават с тази култура и да се запази и повиши качеството на продукта и да придобие известност. Провеждането му се подкрепя горещо от управата на община Месини, регионалната управа на п-ов Пелопонес, отдела на Образуванието в окръг Месиния, Търговската камара и Сдружението на земеделските производители от окръга.

На празника присъстваха репортери и фотографи от всички местни канали, които запечатаха и предадоха всеки момент от тържеството. Празникът бе посетен и от много политици, които изнесоха кратки приветствия.
След това тържеството беше открито. Организаторите на празника, префектът на Пелопонес, кметовете на Каламата, на Месини и на селото, приветстваха гостите, а оркестърът се погрижи за веселото прекарване на вечерта.

Сдружението на производителите на смокини е основано през 1958г. и съществува вече 33 години. То се занимава главно с износ на сухи смокини. Председателят на дружеството, П. Папагеоргиоу, сподели проблемите на дружеството, което се бори да оцелее. Каза, че според новият закон на правителството, който променя структурата на селско стопанските дружества се дава възможност на чуждестранните фирми да внасят лесно своите продукти. По този начин се утежнява допълнително съществуванието на земеделците.

Село Полилофос (Πоλύλοφος) се намира на 25 км, северозападно от Каламата. Вероятно многото хълмове в местността са били повод, селото да бъде преименувано през 1935г. в Многохълмово. През турско робство селото се е наричало Далакли (Νταλακλή).
В днешно време, в селото живеят около 140 постоянни жители. Младите трудно остават на село и предпочитат да търсят нови възможности за реализация. Училището е закрито и няколкото деца от селото ходят на училище в съседни села. Радостното е, че в последните години няколко семейства, взели земеделски дотации се завръщат в селото и започват да се занимават със земеделие.
Първите заселници в района са били хора подгонени от турците, бежълци, майстори/строители, от Аркадия. Това става през 1850-1860г. За да се прехранват, те започват да се занимават със земеделие. И до сега главното занимание на жителите в района е земеделието и по- точно, производството на сухи смокини, стафиди, маслини и вино.

Този път публикувах само няколко снимки, на затова пък комбинирах всички снимки от вечерта в клипче, което предава всеки важен момент от празника. Вярвам, че ще ви бъде интересно :))

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

НАГРАДИ, много награди.......

Изминалата седмица ми донесе страхотно много радост, получих няколко награди за приятелство от няколко мили дами, а също така и една персонална, от един много уважаван от мен човек, Любо - Sapiens - the Cook,
кръстник на моя блог, който няколко месеца по-рано ме насърчи да започна пиша и предложи как да го нарека. Всъщност не съм споменавала до сега, как се случи, че направих блог. Тази зима, от нямане какво да правя, попаднах случайно на един кулинарен форум, Дир. Стана ми интересно и започнах да пиша там. Клубарите ме приеха и форумът стана мое любимо място. Продължавам да пиша там, не така често колкото бих желала, поради недостиг на време. Там се запознах с Любо, страхотен кулинар с богата фантазия и знания, от който могат да се научат много неща. С него рядко контактуваме, не бяхме си писали от близо два месеца и ето сега ме изненада с една награда, с която много ме трогна. Наречена е по специален начин, персонална е и затова за мен е много скъпа. Благодаря ти Любо! Добре дошъл в нашия кулинарен свят, благодарение на Габи, която виждам, че е твоя почитателка.


Скоро се запознах с няколко страхотни момичета, едно от които е
Изключителен човек, с голямо сърце. Тя е изключително щедра към мен, дари ме в един ден с три награди! В нейният блог открих много интересни за мен рецепти за баници и изделия от тесто. Тя определено има талант в тази насока.
Зиче, трогната съм, разчуства ме много, благодаря ти от сърце!
Ето и нейните награди,

ПЪРВАТА,

които искам да споделя с : 
ЛЮБО - Sapiens - the Cook
Той си има една такава вече, но понеже наистина е кулинар творец, тя му подхожда най- много.
МОНИ - Kochzauber  
Вдъхновителката, която окуражава неуморно всички кулинарки от компанията.
Която може за един ден да публикува 2-3 рецепти за един ден, без да й мигне окото :))
Пепеляшка - Цветно с пепеляшка 
Мария е страхотно остроумен човек, нейните разкази са особено причтни за четене, пише със страхотен хумор. 

Светлана – Eclectic Cuisine ,
която се старае определено много. При нея можете да намерите информация за екзотични подправки, билки, растения. (малка енциклопедия)


ВТОРАТА,

искам да споделя с:

ЕЛИКСИР - Кулинарен еликсир
ТРАЯНА - Вълшебства в кухнята
АЕЛИС - Аелис в страната на чудесата
ВЕСИЧКА - СЛАДКО И СОЛЕНО
ИЛИАНА - Щъркелово гнездо
ЕЛИ - Моите любими рецепти
МАРИЯНА - Фюжън и Класически Рецепти



ТРЕТАТА,

с нея ще даря:

МАРИЯ МИТЕВА- My Cooking Book Blog МАРИЕТА - Когато готвенето стане страст МАРИЯ - My cooking creations
БУБА - SugarCoatedNothings
ДИДИ - My Book
ВАЛЕНТИНА - Cooking and Fun


Освен това поличих и две приятелски награди от  
ЕЛЕНА - Уверена в кухнята
В нейният чудесен блог намерам страхотни рецепти и свеки път тя ме изнендва приятно с нещо вкусно. Тя е много талантлива и й пожелавам много вдъхновение и още много почитатели.Елена, блгодаря ти за вниманието и за жеста!

ПЪРВАТА,

 Предавам я с радост на:
ЛЕТИ - Кулинарно приключение
Крем Иванова - ♥ a photo per day ♥
ПАВЛИНА - Casa Perfetta
ГАБИ – Авантюристично в кухнята
САБИНА БЕРОВА - Кулинарна магия …..!
ДАНИ - Музика за свободното време





 ВТОРАТА

ще споделя с:
ЗОРИ - Eoc
Емилия Таракчиева - The secret - with love
МАРИЯ - Fait Maison








Разбира се получих и едана награда от слънчевата МОНИ - Kochzauber
Благодаря ти мила!
Тази сърдечна награда ще предам на:

КАТЯ - Кокошарник
ЕЛЕНА ДИМИЕВА - Уверена в кухнята
ЕЛИ - Моите кулинарни умения
ЗИЧЕ – Черпак с мерак




Последната ми приятелска награда дойде от милата ми 
също с много интересен блог и страхотни идеи.
Габи, блгодаря ти от сърце!


Факлоносец на огъня на усмивката, който ще предам на:
ПЕПА НЕНЧЕВА – Вкуснотиите на Пеполина
Пепито е много талантлива и макар, че си няма собствен блог, нейните рецепти можете да разгледате в Гответе с мен. Вчера правих една от нейните рецепти "Чушки бурек" и станаха страхотни, вече са само спомен :))

Тя прави страхотни сладки неща също като името на нейния блог :))
ЗИЧЕ – Черпак с мерак,
И последно отново една награда на Любо - Sapiens - the Cook

Честити награди на всички! Приятели, благодаря, че ви имам!


Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

34 коментара:

  1. Жани, миличка, така хубаво си разказала за този празник на смокинята, все едно, че съм била там. :-))) Разказваш увлекателно, а снимките така хубаво подсилват и илюстрират написаното. Благодаря ти от сърце за удоволствието, което ми доставяш с всяка публикация!
    Жани, честити ти мноооого наградки! Напълно си ги заслужила, защото макар и отскоро, така се вписа в блогърското общество, стана част от него. Още от първото ми попадане на него ми стана уютно, приятно, интересно и това чувство не ме е напускало досега! И аз като теб не мога да си представя, да не се отбия и да погледна, какво прави компанията.:-))) Липсват ми всички, когато не съм била дори и за кратко в блогчетата им, приела съм всички сърдечно, като приятели, надявам се и при тях да е така.:-)))
    Ценя изключително много отношенията, които се създават виртуално тук! Затова ти благодаря за поредната награда! Приемам я като знак на приятелство, доверие, подкрепа, признателнот и всичко останало, което ни кара да се "навестяваме" по блогърски.:-)))
    Прегръдки, мила Жани и слънчева, усмихната и позитивна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Жани, обожавам смокини! Жалко, че не мога да присъствам... такива изкушения си показала :)
    Честити ти награди! Заслужаваш ги!
    Благодаря, че си отделила време и за мен!

    ОтговорИзтриване
  3. жани, завиждам ти за празника! И макар че смокинята е единственият плод, който не хапвам, пак искам да съм била там, заради настроението и купона.
    Благодаря ти за доверието и наградата!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Ехаааа, че хубав празник! И колко мило е споделянето на подобни събития! Благодаря за наградата! Усмивки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ехааа, колко много награди! Много благодаря, че споделяш слънчогледовата с мен :))
    Страхотен празнично настроение ми създаде поста ти. Направо се пренесох там.
    Поздрави и приятна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  6. Жани, благодаря ти от сърце за подробно разказаният празник - сякаш бях там!

    Честити награди!!!
    Благодарности за това, че сподели награда с мен и за инфото към два нови за мен кулинарни блога!

    Хубава и много усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Жани, страхотно разказваш... все едно и аз съм била с теб. Пък и все интересни теми имаш :)
    Поздравления за наградите и благодаря за жеста на внимание!

    ОтговорИзтриване
  8. Колко мнооого награди! От сърце ти ги честитя мила Жани! Пожелавам ти още много такива, много последователи и читатели!
    Обожавам смокини и би било истинско удоволствие да присъствам на този прзник!
    Благодаря за споделената информация! Беше увлекателно и интересно!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Жани, много хубави и напълно заслужени награди!Благодаря ти, че сподели една от тях и с мен :))).

    Поздрави и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Жани,твоят блог,много ме обогатява,по отнощение на гръцката кухня,традиции,празници и забележителности!
    Благодаря за невероятния труд,който полагаш,за да ни представиш всичко това в разкази и снимки!
    Благодаря за приятелството и нагарадата!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Леле, мале пак какви вкуснотии сис снимала! Както обожавам смокини, защо не бях там?:)
    Много ти благодаря за наградката!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Жани, прекрасен разказ :)) За миг се пренесох на този фестивал и благородно ти завидях за възможността лично да го посетиш :)
    Честити ти награди! Пожелавам ти още безброй награди, много нови читатели и почитатели, защото разказваш много увлекателно и за мен е удоволствие да се отбивам при теб.
    Благодаря за красивата награда, която си споделила с мен!

    Спокойна вечер и един прекрасен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  13. Жани,при теб е безкраен празник - по всякакви поводи се събират и веселят хората,което е страхотно!Празник е и тук,в хубавото ти блогче,с толкова много добри приятели и толкова топли приятелски награди!
    Честито!!И благодаря,че споделяш частица радост и с мен,мила!

    Поздрави и весело утре!

    ОтговорИзтриване
  14. Жани, тази публикация идва съвсем навреме.
    Познай за какво си мисля тези дни - точно за смокини :) Много ги обичам и сега като им дойде времето,прехвърлям разни идеи :)
    Този фестивал е местенце, като за мен :)
    Благодаря ти от сърце за споделената награда!
    Поздрав и усмихнатда ти е деня!

    ОтговорИзтриване
  15. Жани,
    пишеш много увлекателно
    и научавам много за гръцките
    традиции :)
    А последният ти разказ е един страхотен купон с аромат на смокини!
    Обожавам сладко от зелени смокини!
    Радвам се за всичките награди, които си получила от приятели!
    Зараждането на тези виртуални приятелства
    е нещо, което за мен е изключително приятно!
    Благодаря ти,

    ОтговорИзтриване
  16. Жани ти си роден екскурзовод, така ни водиш навсякъде и ни разказваш, че изчитам всичко на един дъх!Поздрави!
    Имаш подаръче при мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Много приятно разказче.Точно тези дни си правех сладко от смокини.Жани, благодаря за приятната разходка-приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Жани, най-напред честити наградки, прекрасни са! Благодаря ти за жеста да споделиш една от тях и с мен - при мен също има нещичко за теб! :)
    Много ми хареса публикацията ти, наистина пишеш много увлекателно, човек направо се потапя в атмосферата. Шапка ти свалям за хубавите снимки и за труда, които си положила, за да ни направиш част от всичко това! Аз лично съм голям фен на смокините и с удоволствие бих направила този празник и свой личен ;)
    Поздрави от мен и много хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Мони,
    Компанията е прекрасна, кипи от живот и е много забавно да се контактува с толкова много прекрасни момичета събрани на едно място. Благодаря ти за хубавите думи и високата оценка, трогната съм!

    Илианке,
    Честита награда, ще помисля по въпроса да започна да организирам кулинарни екскурзии, че то май много народ виждам проявява интерес към този тип забавления. Наградата ти е заслужена, блогчето ти е прекрасно място за почивка за мен още хиляда твои почитатели :)))))!

    Марийче, (Пепеляшка),
    Стягай куфарите за догодина и идвай на кулинарен туризъм. Аз само четири празника представих в блога (четвъртият ще е следващата ми публикация), но се провеждат около 15 в цяла Месиния, все на някой ще попаднеш. Честита наградка, че да ти дава кураж да пишеш все така интересни репортажи!

    Светланке,
    Подкрепям те и ми е много приятно когато те посещавам :))) Честита награда и на теб!

    Ели Ганова,
    Радвам се, че съм успяла да те пренеса макар и виртуално в атмосферата. Честит слънчо!

    Мария Митева,
    С теб излъчваме на подоби вълни, говим приблизително по същите рецепти :)
    Определено имаш призвание в сладката. Следващото което ще направя за в къщи ще е от грозде.

    Еос,
    Блгодаря за топлите думи, за мен е чест да бъда призната от теб, защото и ти определено разказваш много интерено :)

    Леви, мила
    Ти понеже си на сайт, че няма как да ти кликна за почитател, а така също не успявам и да те прибавя към блоговите, които следя, за жалост. Опитвах, но не става :)) Радвам се, че съм те заинтригувала.

    Аелисче,
    Честита награда, как по друг начин бих могла да изразя високата ми оценка към труда ти? Благодаря ти и аз!

    ОтговорИзтриване
  20. Катерина,
    Ти още от начало си една от върлите фенове на моите репоражи. Вярно, иска се много труд, за да се заснима и опише всичко това, че да се потърси и допълнителна информация за историята и какви ли не още допълнителни неща, които прибавям към централния разказ за всеки празник, но вярвам, че си заслужава главоблъсканицата. Поне ще е интересно и полезно още на много други хора, които в последствие ще го прочетат. Ако имаш търпението да изгледаш клипчето, там съм включила около 160 избрани снимки от вечерта (от всичко 500).

    Траяна,
    Ще се постарая да подготвя една рецепта за шоколадови бонбони със сухи смокини, тези, които са на в станиола на снимките.

    Таня,
    Сърдечно ти благодаря, с много окуражителни думи говориш за мен и ми е особено приятно, блгодаря ти мила!

    Еликсирче,
    Много е весело да се раздават награди, почувствах се като Дядо Мраз, вярвам, че не забравих нито една от вас, за всяка дама се постарах да дам награда :))

    Лети,
    Ще ми бъде много интересно какво ще измайсториш със смокини? Обичам да надничам при теб :))

    Дани, мила,
    Наистина тези награди повдигат страхотно настроението и понеже всички ви обичам, дадох ви на всички награди, да няма пренебрегнати.

    Павлинка Петкова,
    Май наистина откривам за себе си, че имам талант на екскурзовод. Много ми подхожда тази професия, а и ми харесва, като малка, като ме водеха на почивка, завиждах на онези какички, екскурзоводките, дето цялата група ги гледа в устата като обяснват :))))))))

    Живке,
    много ми е приятно когато ме посещаваш, точно защото си от категорията на безпристрастните читатели. Радвам се, че ти ехаресал разказът ми.

    Мария (Fait Maison),
    Веднага идвам, само да си пусна и аз коментара тук :)))
    Чуствам се особено удоволетворена, че трудът ми се оцени, че темата ми се хареса, че чрез моят разказ научи нещо ново за нравите и обичаите на населението тук, че попътува и се повесели и изобщо, че ти успях да ти вдигна настроението :)

    МИЛИ МОМИЧЕТА,
    Благодаря ви за хубавите думи, за наградите, които получих от вас,в знак на приятелство и уважение и понеже всички ви обичам и тепърва ви изучавам, четейки вашите блогове ми се прииска да ви даря на куп с моите получени награди. Надявам се, че никоя не съм ощетила. Ако някоя дама все пак съм я забравила, се извинявам.....

    Благодаря ви за хубавите пожелания, чувствам се особено щастлива, че съм член на тази весела компания!

    Приятен ден ви желая, много вдъхновение и интересни творчески теми и много нови почитатели!

    ОтговорИзтриване
  21. Ехааа колко много награди :-) Да са ти честити всичките а за мен е чест да получа като жест една от тях! Благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря много за споделената награда, знак за приятелство и подкрепа! Действа много слънчево и вдъхновяващо.
    Благодаря и за чудесните приказки, които ни разказваш и споделяш! Много ми харесват тези виртуални разходки. Благодаря ти за труда и усилието!
    Желая ти много хубави преживявания, които да споделиш с нас и хиляди усмивки!

    ОтговорИзтриване
  23. Много благодаря за споделената награда и за позитивното отношение към новите членове на прекрасното кулинарно семейство.
    Продължавай да печелиш награди и сърцата на почитателите.
    Неповторима атмосфера създават публикациите , свързани с празници и обичаи при южните ни съседи.
    Слънчева сряда!

    ОтговорИзтриване
  24. Жани, много интересен (и сладък :)) репортаж си направила пак!
    Честити да са ти наградите и благодаря, че сподели и с мен!
    Поздрави и много усмивки днес!

    ОтговорИзтриване
  25. Честити награди! Има защо да ги получаваш. С удоволствие разглеждам вкусните ти предложения. Успех!

    ОтговорИзтриване
  26. ЖАНИ,извини ме ,но чак сега видях ,че коминтара не ми се е побликувал вчера който писах.
    Толкова хубави неща показваш и ни водиш на празниците ,че все едно бях там.
    ЧЕСТИТИ НАГРАДИ НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНИ!!!
    Искрено ти благодаря за хубавите думи казани за мен,много ми стоплиха душата.
    Продължавай в същият дух момиче!!!
    Силно те прегръщам!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Смокините са най-любимите ми плодове. Много интересен разказ си написала. Благодаря ти от сърце за наградата! Блога ти е страхотен, радвам се,че го открих.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Жани страхотен репотаж - съвсем професионален и наистина ме пренесе все едно съм била там :) Започнах да пиша въпроси относно нещата на снимките, но осъзнах, че едва ли ще имаш време да описваш всяко от тях и затова ще се радвам просто когато решиш да споделиш някоя рецепта :)
    И накрая благодаря за споделената много слънчева награда! Вземам си я да ми носи усмивки и хубаво лятно настроение :) Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  29. Мили момичета,
    Lina
    Емилия Таракчиева
    Вили Конова
    pep-4o
    Или
    zi4e
    Maria
    Габи,
    Благодаря ви за хубавите думи, блгодаря ви, че ви имам. Обожавам тази блогерска, гъмжаща от живот и настроение компания. Щастлива съм, че ви имам!

    ОтговорИзтриване
  30. Tolkova interesen razkaz za tozi praznik! Az obojavam smokini i opredeleno snimkite na prigotvenite sys smokini bkusotii me vpechatliha i vdahnoviha. Sega sme na gosti na rodnini na selo i imam vazmojnost da nabera ot tozi vkusen i sladyk plod i da se opitam i az da prigotvia neshto s tiah. Blagodaria za uvlekatelnata razhodka iz tozi panair!
    Pozdravi ot men!

    /izviniavam se za latinicata no niakakav problem ne mi pozvoliava da pisha na kirilica/

    ОтговорИзтриване
  31. Мариянке, хапни си ги пресни, няма нищо по-вкусно от пресните смокини. Другият вариянт е цели, обелени от кожите, насипани със захар 1кг. плод:0,750гр. захар, престой една нощ в хладилника (захарта ги стяга) и варене за 15-20 мин на другия ден +ванилия и лимонтозу. После почивка, да попие сиропа и готово!

    ОтговорИзтриване
  32. Габи, с удоволсвие ще ти отговоря на всички въпроси. Пиши само какво те интересува.
    За да те улесня, за публиката почепките бяха: -тарталетки със смокини,
    -хапки с прошуто и резенче прясна смокиня,
    -тарталетки със смес от сирене(Филаделфия? нещо като крем сирене)и намачкана прясна смокиня
    -шоколадови бонбони с пълнеж от смокиня(обработена,от сладко)
    -сладки паксимади с шам фъстък и парченца суха смокиня
    -тортигия с филе от пушена пуйка,маруля, крема сирене смесени с намачкана прясна смокиня
    От кексовете и големите тарти не почерпиха, за да опитам
    Най-си заслужава да покажа шоколадобите бонбони, че на всички ще се харесат :))
    Ако имаш още въпроси питай!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  33. Еха, супер! Избрах си тарталетките със смес от сирена и шоколадовите бонбони :) Хубава вечер мила!

    ОтговорИзтриване
  34. Жани , прекрасен разказ !
    Блога ти е страхотен !
    Благодаря ти от сърце за споделената награда :)
    Хубав и усмихнат уикенд !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...