събота, 15 февруари 2014 г.

Полски мак


Други наименования: Кадънка
Лат: Papaver rhoeas, сем. Макови (Papaveraceae)
Гръцки: Παπαρούνα, Κουτσουνάδα

Нежните млади листа на полския мак имат приятен свеж аромат и се смятат за ароматна трева. Берат се листните розетки, в началото на пролетта, преди да се появят цветоносните стъбла, докато силата на растението се намира още в зелената листна маса.

Представлява неотменна съставка във всякакъв вид традиционни зелени баници. Използва се като ароматна добавка в салати, ястия със спанак и други листни зеленчуци. Участва в традиционната критска хортопита (баница с зеленини), която се прави с 17 ароматни треви.

Листата на мака, заедно с други ядливи треви, след като се сварят в тенджера с вода, се консумират като салата овкусена с лимон и зехтин. Маковите семена се използват за поръсване на различни печива (гевречета, курабийки и др. хлебни изделия).

В народната медицина растението се използва и като билка.
  • Запарка, приготвена от цветовете на полския мак има омекчаващо и противокашлично действие.
  • Отвара от плодовите кутийки помага при болки в корема , кашлица, нередовна менструация, при сърцебиене и др. 
  • Масло, в което са киснати макови семена ободрява организъма и помага срещу запек.

Описание
Едногодишно растение с бял млечен сок и височина на стъблото 20-90 см. Листата са перести, разсечени и едро назъбени. Цветовете са яркочервени, с черно петно в основата си, събрани в четирилистно венче. Тичинките са многобройни, с черни нишковидни дръжки. Плодът е овална гола кутийка, от която след узряването се отделят многобройни черни семена.

Растенията от рода Papaveraceae включват около 100 вида. Най- известни са полския мак (Papaver rhoeas) и опиумният мак (Papaver somniferum). От тях са създадени множество декоративни видове, като най-често отглеждани са ориенталския мак (Papaver orientale) и неговите хибриди. Обичат варовите почви и обилното слънце.Маковете се засяват чрез семена. Не понасят пресаждането, но ако се наложи се пресаждат единствено младите растения, с много пръст около корена.

Разпространение.
Полският мак е особено разпространен като плевел в житните култури, сухи тревисти места, из синури, край пътища, в равнините и предпланините. Цъфти април-август.

Химичен състав
В 100 gr сурова листна маса се съдържат: 30Kcal, вода-91,5 gr, протеин -2,3 gr, натрий-41mg, калий-212mg, калций-148mg, фосфор-27 mg, желязо-1,67mg, цинк-2,9 mg , мед-0,29 mg, фибри-1,8gr, холистерол-3,8 gr
Съдържа алкалоидите реадин и реаденин, близки до изохинолиновите алкалоиди на сънотворния мак, но също така незначителни количества папаверин, тебаин, глауцин и др. Цветът на венечните листа се дължи на антоциановите гликозиди мекоцианин и мекопеларгонин. Освен това са установени слузни и смолисти вещества, пектин, минерални соли, органични киселини и други.

Легенда
Макът е свещеното цвете на богинята Деметра. Като житен плевел символизира присъствието й в пролетните сеитби. В древността, при честването на Елевсинските мистерии, украсявали статуята на богинята с полски макове.
Древните гърци познавали много добре сънотворните и наркотични свойства му, тъй като изобразявали с макове в ръка синовете на Хадес, Хипнос (в прев. Сън) и Танатос (в прев. Смърт).
Символизъмът за употребата на мака е очевиден, тъй като от съня, който предизвика обикновения полски мак, стигаме до смърта, предизвикана от употребата на опиумния мак (или сънотворен мак- Papaver somniferum).
Според християнската традиция мака пониква под кръста, на който бил разпънат Христос и дължи аления си цвят на капките христова кръв, попила в цвета.

Canon Photo 029a


Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

10 коментара:

  1. Жани, благодаря ти за полезната информация! Не знаех за листата на мака, всъщност за толкова много зеленийки явно не знам, че са ядливи. Ще се обогатявам, ето една стъпка. :)
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е да се знае, че много растения, които в България се смятат за непотребни, всъщност са билки и се употребяват като традиционни в чуждестранната кухня.
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  2. Благодаря за споделеното, никога не съм знаела, че листната маса се ползва за печива, трябва да пробвам! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използва се и дори се продава на пазара наред с магданоза и копъра.
      Благодаря за коментара,
      Игликче, имаш интересен блог и пишеш много хубаво!
      Приятна почивка!

      Изтриване
  3. Изключително полезна информация! Не знаех че червения мак е билка и може въобще да се яде!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Хапва се и даже прави баниците и зелените яхнии много ароматни :) Жалко, че го има само през пролетта.
    Поздрави!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. В Турция от червените цветове на мака се прави сладко:) става страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам рецепта от майка ми, но все чакам сезон за да я покажа... а вече колко сладко изядох...

      Изтриване
    2. Ооо! Страхотно ми хареса тази идея, не съм предполагала, че се прави сладко с цветовете на мака, ще чакам с нетърпение да покажеш как се прави. Чудя се какъв вкус може да има?
      Тук скоро ще започне да цъфти, понеже ме запали, ще набера цветчета, за да пробвам :)

      Изтриване
  6. От 5-6 цветове на червен полски мак се прави запарка с вода с малко бързоварче.Вари се при силна температура докато се обезцветят цветовете на мака.После се прибавя лимонена киселина след като се прецеди и захар и се разрежда с по-студена вода.Пие се топло и помага при болно гърло.Опасни са цветове на мака ако са пръскани с някакъв препарат или шпрей или ако мака расте на отровна почва.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...