събота, 1 март 2014 г.

Сирене Фета в плик с мед и сусам


  Честита Баба Марта на всички! Закачихте ли мартениците?
Днес първомартенски ще ви представя едно много вкусно и бързо предястие, което отива страхотно с чашка узо или ракия.

 Sirene v plik s meden sos i susam_8940

Правих го вече два поредни дни, защото много ни се услади. Единствено трябва да подберете сирене с мек вкус и не много солено, което ще нарежете на резени не по-дебели от 1 см. Тази закачка напоследък стана мода в гръцките ресторанти, всъщност това е един вид вариация на сирене саганаки. Първият път проявих голямо недоверие спрямо добавката на оцет, но накрая установих, че след като заври заедно с меда и се получи едно сладко-кисело сосче, наистина допълва отлично пърженото сиренце.

Sirene v plik s meden sos i susam_8928@
Продукти за четири порции:
4 плочки сирене (с дебелина 1 см)
4 листа за баница
сусам- бял и черен
олио за изпържването,
малко вода за слепването на краищата
За медения сос: 
2 с.л. мед, 1 с.л. оцет 1 с.л. вода

Приготвяне:
В джезве сипете меда, оцета и водата. Загрейте ги и разбърквайте докато заврат. Отстранете от огъня.
Сгънете един лист за баница на две. Наръсете го с малко зехтин и сусам- бял и чер.
Поставете плочка сирене и завийте както е показано на снимките.
Sirene v plik s meden sos i susam_8876   Sirene v plik s meden sos i susam_8883   Sirene v plik s meden sos i susam_8887
Намокрете краищата на листа с помощта на четка и малко вода, за да се не се разгъва при пърженето и да има по-хубав вид.
Sirene v plik s meden sos i susam_8888   Sirene v plik s meden sos i susam_8890   Sirene v plik s meden sos i susam_8896
Пържете сиренцата в достатъчно олио и не много горещо масло, за да получите златист цвят и да не ви загорят бързо.
Sirene v plik s meden sos i susam_8902a   Sirene v plik s meden sos i susam_8904   Sirene v plik s meden sos i susam_8910
Залейте всяко сиренце с медения сос и поръсете с малко сусам.
          Sirene v plik s meden sos i susam_8945aSirene v plik s meden sos i susam_8958

Добър апетит!



Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

12 коментара:

  1. Честита Баба Марта ! Бъдете румени и засмени, бели и червени! Разкошно предястие!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Баба Марта и на теб с пожелание за здраве и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглежда, Жани!
    Честита Баба Марта!
    Да сте здрави и щастливи у дома!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Баба Марта и на вас Дани!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Честита Баба Марта ! Бъдете румени и засмени, бели и червени всички в къщи Жани!
    Плика е страхотне много ми хареса идеята!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Баба Марта Зиче! Здраве и румени личица в къщи!
      Със сигурност ще ти се услади сиренцето :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Жани, много вкусно предложение!
    Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Баба Марта Тили! Да сте здрави и румени в къщи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. А днес пихме узо!!! И чак сега видях това! Нищо- повод за още едно в скоро време;)
    Прекрасно изглежда, Жани!
    Честита Баба Марта! Здраве и усмивки ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С такова мезе май в скоро време пак ще пиете узо :)
      Честита Баба Марта, Марте и честит именен ден!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Честита Баба Марта! Звучи добре, като идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Баба Марта Светле! Само здраве ти желая и румени усмивки!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...