В гръцката кухня обикновено тарамосалата се приготвя на базата на хляб, варени картофи или галета, които се смесват със зехтин или слънчогледово масло, лимонов сок и лук. Тарамосалата се консумира най-вече по време на постите, защото не съдържа млечни продукти.
На пазара се предлага предимно тарама от риба треска. Чистият хайвер има светло бежов цвят и е най-скъп, около 16 евро/кило, предлага се и по-евтин хайвер, който според качеството се примесва със съответното количество галета и оцветители и достига около 5 евро/кило, като този на снимката.
Лукът прави тарамосалатата по-тежко смилаема, за да се избегне донякъде това, аз предпочитам да изплаквам под течаща вода нарязания лук, така се отмива лютивината и тежката миризма.
По желание дори може да пропуснете добавката на лук, така тарамосалата ще стане по-лека.
****************************************************************
Тарамосалата с хляб
Продукти:
100 гр. тарама
½ чаена чаша зехтин (60 гр.)
½ чаена чаша слънчогледово олио (60 гр.)
Сок от 1 лимон
1 средно голям зрял лук
350 гр. среда от хляб
Продукти:
Разбиваме с блендер тарамата заедно с лимоновия сок за 1-2 мин.
Рендосваме лука и изстискваме от сока. Намокряме хляба с вода и изстискваме.
Прибавяме лука и по етапно хляба с зехтина и олиото, разбиваме докато се получи пухкаво пюре.
Съхраняваме поне 2 часа в хладилник, за да се размесят вкусовете и сервираме!
**********************************************************************
Тарамосалата с картофи
Продукти:
80 гр. тарама
350 гр. обелени картофи
40 гр слънчогледово олио
40 гр. зехтин
1 малка главичка зрял лук
Сок от 1 лимон
Продукти:
Сваряваме картофите, намачкваме с вилица, прибавяме постепенно тарамата и разбиваме с миксер около 2-3 минyти.
Нарязваме лука на парчета и го изплакваме с вода, за да се измие лютивината. Смиламе с блендер на пюре и го добавяме към картофите, разбиваме като наливаме постепенно зехтина и олиото. Накрая прибавяме лимоновия сок и разбиваме докато се хомогенизират съставките и се получи пухкаво пюре.
***********************************************************************
Тарамосалата с галета
Продукти:
1 пълна супена лъжица тарама (40 гр.)
60 гр. галета
60 гр. зехтин
1 супена лъжица оцет
150 мл. газирана вода
сок от ½ лимон
1 щипка лют червен пипер
Приготвяне:
Слагаме по етапно съставките в блендер, като сипваме цялото количество газирана вода, хайвера, червен пипер, 1 с.л. зехтин, 1/3 от галетата и разбиваме. Получава се рядка каша.
Добавяме лимоновия сок, останалото количество галета, разбиваме. Накрая прибавяме останалия зехтин, разбиваме докато се хомогенизира всичко.
************************************************************************
Мус Тарама
Продукти:
60 гр. тарама
3/4 чаена чаша сок от лимона
3/4 чаена чаша вода
300 гр. слънчогледово олио
1-2 с.л. дребно нарязан копър за декор
Приготвяне:
За да приготвим мус тарама следваме техниката за приготвяне майонеза, тоест разбиваме тарамата, като прибавяме малко по малко олиото. Не се препоръчва да се употребява зехтин, защото има по-тежък вкус. Слагаме в блендера първо тарамата и я разбиваме с лимоновия сок и водата. Прибавяме олиото бавно на малки порции, като разбиваме до пълно поемане на маслото след всяко прибавяне. Разбиваме докато добие вид на разбита сметана. Сервираме като поръсваме с дребно нарязан копър за декор.
Да ви е вкусно!
Скордаля и нейните вариации
Скордаля или алияда (σκορδαλιά или αλιάδα, в превод на български чеснов сос) в гръцката кухня е вид разядка. Напомня на пюре, което се прави на базата на картофено пюре или накиснат във вода и изцеден стар хляб и стрит чесън, маслинено масло и оцет. Прочетете още...
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Жани чудесно си се сетила за тези подсказки!Всички у дома обичаме тарамата,но до сега съм приготвяла сварианта с хляб като съм го разнообразявала понякога с орехови ядки или маслини,но другите разновидности са ми непознати..........Ще пробвам,но дори и преди да сме опитали,благодаря:)!
ОтговорИзтриванеИ на нас ни харесва много! Опитайте и някои от тези варианти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЖани,
ОтговорИзтриванепрекрасна публикация.Баща ми е почитател на рибите и хайвера, правила съм с хляб и с галета.Благодаря , че ме подсети и за картофите.Става прекрасна разядка, особено през постните периоди на годината.
Поздрави !