Едно мога да ви кажа, е става дума за невероятно вкусно пастицио!!! Така отваря апетита, че до вечерта семейно изядохме цялата тава. Тези три парчета на снимките са останалото от цялата тава. Опитайте и вие!!!
Бях приготвила соса с кайма от предната вечер и беше заплануван за спагети с кайма, но в последствие реших да променя заплануваното и се получи това фантастично пастицио.
Готварската сметана и жълтото сирене, размесени с макароните придават страхотен вкус. Добавката на гъби не е задължителна, но на нас определено ни хареса тази комбинация.
Ако имате възможност ползвайте селски яйца, те правят бешамела жълт и много много по-вкусен!
Продукти за 6 порции, тава 26х36 см
Продукти за бешамела:
Приготвяне на бешамела:
Да ви е вкусно!
Бях приготвила соса с кайма от предната вечер и беше заплануван за спагети с кайма, но в последствие реших да променя заплануваното и се получи това фантастично пастицио.
Готварската сметана и жълтото сирене, размесени с макароните придават страхотен вкус. Добавката на гъби не е задължителна, но на нас определено ни хареса тази комбинация.
Ако имате възможност ползвайте селски яйца, те правят бешамела жълт и много много по-вкусен!
Продукти за 6 порции, тава 26х36 см
Продукти за бешамела:
- 80 гр. краве масло
- 40 гр. брашно
- 40 гр. нишесте
- 600 гр. прясно мляко
- 200 мл. млечна сметана за готвене с 20% масленост
- 2 яйца + 1 супена лъжица нишесте
- 1/2 чаена лъжичка индийско орехче
- сол
- 500 гр. кайма
- (по желание) 4 големи гъбки печурки
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 среден морков
- 100 гр. вино розе (или 50гр. бяло-50 гр. червено)
- 3 с.л. доматено пюре
- 150 гр. концентриран доматен сок от консерва или 2 настъргани пресни домата
- сол, чер пипер, 1 равна ч.л. червен пипер, 1/2 чаена лъжичка стрито индийско орехче
- 400 гр. макарони с дупка MISKO No2
- 150 гр. жълто сирене GOUDA (гауда)
- 150 мл. млечна сметана за готвене с 20% масленост
Приготвяне на бешамела:
- Загряваме кравето масло, прибавяме 40 гр. брашно и 40 гр. нишесте и запържваме до златисто.
- Отстраняваме от огъня и наливаме прясното мляко като бъркаме едновременно с телена бъркалка, докато млякото поеме брашното.
- Прибавяме сол на вкус и 1/2 чаена лъжичка настъргано индийско орехче.
- С тел разбиваме яйцата заедно с 1 с.л.. нишесте, прибавяме малко количество от млякото (гребваме малко от млякото от тенджерата), разреждаме на каша и прибавяме към крема.
- Слагаме отново на среден огън и доваряваме като бъркаме непрекъснато с тел, докато се сгъсти и започнат да се образуват мехури на повърхността.
- Сваляме от огъня и оставяме да се охлади.
- нарязваме на дребно лука и скилидките чесън.
- настъргваме с ренде моркова на дребно.
- сотираме каймата в тенджера заедно с ½ чаена чаша зехтин, докато побелее,
- прибавяме моркова, лука и чесъна и (по желание гъбите)
- загасяваме с виното,
- прибавяме доматеното пюре и доматената консерва,
- прибавяме сол, чер пипер, 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче, червен пипер (паприка)
- похлупваме и готвим на слаб огън около 40 мин.
- Сваряваме макароните ал денте, според указанията на пакета като прибавяме към водата 1 чаена лъжичка сол и половин чашка зехтин.
- Прецеждаме старателно и ги изсипваме в дълбока купа. Размесваме ги със сметаната и жълтото сирене.
- Намазваме дъното и стените тавата с краве масло.
- На дъното на тавата редим половината от макароните.
- Върху тях разпределяме каймата и редим останалите макарони.
- Завършваме като покриваме със бешамел.
- Наръсваме с галета.
- Печем в загряна фурна без вентилатор на 175 С за около 1 час, т.е. докато добие приятен златист цвят.
- Оставяме да почине около половин час, нарязваме на порции и сервираме.
Да ви е вкусно!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
odličan ručak...volimo tjesteninu...
ОтговорИзтриванеНещо като мусака с кайма. С тези съставки трябва да е много вкусно!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Пастицио е едно от най-традиционните ястия в гръцката кухня, напомня на мусака, поради това, че се прави също с кайма и бешамел, но се различават на вкус. То едно от спорните ястия, защото с две шепи кайма излизат доста порции, затова и често се приготвя в неделните дни, когато се събират много хора на масата.
ИзтриванеПрегръдки!
Несъмнено неустоимо пастицио и с толкова богат бешамел е истинска фантазия!Прекрасна рецепта си приготвила,Жани!Лека нощ и хубаво утре!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси, тази рецепта за пастицио не си я заменям за нищо на света :)
ИзтриванеПриятни почивни дни мила!