четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Пастицио (Παστίτσιο)

Едно мога да ви кажа, е става дума за невероятно вкусно пастицио!!! Така отваря апетита, че до вечерта семейно изядохме цялата тава. Тези три парчета на снимките са останалото от цялата тава. Опитайте и вие!!!
Бях приготвила соса с кайма от предната вечер и беше заплануван за спагети с кайма, но в последствие реших да променя заплануваното и се получи това фантастично пастицио. 
Готварската сметана и жълтото сирене, размесени с макароните придават страхотен вкус. Добавката на гъби не е задължителна, но на нас определено ни хареса тази комбинация.
Ако имате възможност ползвайте селски яйца, те правят бешамела жълт и много много по-вкусен!  

Пастицио (Παστίτσιο)_5056

Продукти за 6 порции, тава 26х36 см
Продукти за бешамела:
  • 80 гр. краве масло
  • 40 гр. брашно
  • 40 гр. нишесте
  • 600 гр. прясно мляко
  • 200 мл. млечна сметана за готвене с 20% масленост
  • 2 яйца + 1 супена лъжица нишесте
  • 1/2 чаена лъжичка индийско орехче
  • сол
Продукти за соса с кайма:
  • 500 гр. кайма
  • (по желание) 4 големи гъбки печурки
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 среден морков
  • 100 гр. вино розе (или 50гр. бяло-50 гр. червено)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 150 гр. концентриран доматен сок от консерва или 2 настъргани пресни домата
  • сол, чер пипер, 1 равна ч.л. червен пипер, 1/2 чаена лъжичка стрито индийско орехче
Продукти за основата с макарони:
  • 400 гр. макарони с дупка MISKO No2
  • 150 гр. жълто сирене GOUDA (гауда)
  • 150 мл. млечна сметана за готвене с 20% масленост
Пастицио (Παστίτσιο)_5030

Пастицио (Παστίτσιο)_5053

Приготвяне на бешамела:
  • Загряваме кравето масло, прибавяме 40 гр. брашно и 40 гр. нишесте и запържваме до златисто.
  • Отстраняваме от огъня и наливаме прясното мляко като бъркаме едновременно с телена бъркалка, докато млякото поеме брашното. 
  • Прибавяме сол на вкус и 1/2 чаена лъжичка настъргано индийско орехче.
  • С тел разбиваме яйцата заедно с 1 с.л.. нишесте, прибавяме малко количество от млякото (гребваме малко от млякото от тенджерата), разреждаме на каша и прибавяме към крема.
  • Слагаме отново на среден огън и доваряваме като бъркаме непрекъснато с тел, докато се сгъсти и започнат да се образуват мехури на повърхността.
  • Сваляме от огъня и оставяме да се охлади.
Приготвяне на соса с кайма:
  • нарязваме на дребно лука и скилидките чесън.
  • настъргваме с ренде моркова на дребно.
  • сотираме каймата в тенджера заедно с ½ чаена чаша зехтин, докато побелее,
  • прибавяме моркова, лука и чесъна и (по желание гъбите)
  • загасяваме с виното,
  • прибавяме доматеното пюре и доматената консерва,
  • прибавяме сол, чер пипер, 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче, червен пипер (паприка)
  • похлупваме и готвим на слаб огън около 40 мин.
Приготвяне на макароните:
  • Сваряваме макароните ал денте, според указанията на пакета като прибавяме към водата 1 чаена лъжичка сол и половин чашка зехтин.
  • Прецеждаме старателно и ги изсипваме в дълбока купа. Размесваме ги със сметаната и жълтото сирене.
Оформяне:
  • Намазваме дъното и стените тавата с краве масло.
  • На дъното на тавата редим половината от макароните.
  • Върху тях разпределяме каймата и редим останалите макарони.
  • Завършваме като покриваме със бешамел.
  • Наръсваме с галета.
  • Печем в загряна фурна без вентилатор на 175 С за около 1 час, т.е. докато добие приятен златист цвят.
  • Оставяме да почине около половин час, нарязваме на порции и сервираме.

Пастицио (Παστίτσιο)_5055

Да ви е вкусно!


Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

5 коментара:

  1. Нещо като мусака с кайма. С тези съставки трябва да е много вкусно!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пастицио е едно от най-традиционните ястия в гръцката кухня, напомня на мусака, поради това, че се прави също с кайма и бешамел, но се различават на вкус. То едно от спорните ястия, защото с две шепи кайма излизат доста порции, затова и често се приготвя в неделните дни, когато се събират много хора на масата.
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Несъмнено неустоимо пастицио и с толкова богат бешамел е истинска фантазия!Прекрасна рецепта си приготвила,Жани!Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси, тази рецепта за пастицио не си я заменям за нищо на света :)
      Приятни почивни дни мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...