сряда, 4 март 2015 г.

Спагети с калмари (Μακαρονάδα με καλαμαράκια κονσέρβα)

Спагети-с-калмари_4512

Една много вкусна макаронада, която се приготвя бързо и с икономични продукти. Спагети с калмари от консерва е едно от старите ястия, характерни за района на Месиния. Някои го наричат още “циганска макаронада”, защото е спорна и нахранва сносно и вкусно много гърла.
Старите домакини са имали страхотен усет и с малко и най-семпли продукти са успявали да постигнат уникални вкусови комбинации. Навремето хората не са имали лесен достъп до пресни морски деликатеси и за удобство са готвели с консервирани или осолени.

Спагети-с-калмари_4502

Друго едно старо и вкусно ястие е рибна супа с пастос бакалярос (осолена риба треска), картофи, моркови, лук и целина. Да си оближеш пръстите! Осолена треска придава характерен вкус на тази супа. Но това друг път ще ви го покажа.

Предполагам, че в България в големите супермаркети трябва да се намира калмари консерва в натурална вода.
По желание може да загасите лука с 1 винена чашка бяло вино и след това да прибавите пюрето и доматения сок.

А като за начало можете да редуцирате продуктите на половина за по-малко количество.


Продукти за 6 порции:
  • 2 глави зрял лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 1 чаена чаша концентриран доматен сок
  • 2 консерви калмари
  • чер пипер смлян на вкус
  • 500 гр. спагети N6
  • 1200 мл. вода
Калмари консерва_4355

Приготвяне:
Нарежете лука на дребно. Скълцайте скилидките чесън на дребно.
Налейте 3/4 чаена чаша зехтин в дълбока тенджера и задушете лука с чесъна, до стъклено.
Прибавете доматеното пюре и доматения сок.

Спагети-с-калмари_4300Спагети-с-калмари_4304Спагети-с-калмари_4309Спагети-с-калмари_4328

Налейте  800 мл. вода и водата от консервата и оставете да ври на среден огън около 20 минути, докато омекне лука.
Докато чакате да уври лука, почистете калмарите. Отстраняват се очите и устата, която се намира в основата на пипалата. В корема се намира кокала, който всъщност прилича на твърда и прозрачна люспа. Всичко останало се яде.

Спагети-с-калмари_4335Спагети-с-калмари_4342Спагети-с-калмари_4365Спагети-с-калмари_4393

Счупете спагетите на две и ги прибавяте към соса. Долейте още 400 мл. вода и оставете да ври за около още 20 минути, докато набъбнат спагетите и попият част от течностите. Трябва да са полуготови и на опитване да са леко жилави.

Спагети-с-калмари_4406Спагети-с-калмари_4414Спагети-с-калмари_4432Спагети-с-калмари_4445

Прибавете калмарите и оставете да поврат заедно със спагетите още 2-3 минути. На опитване спагетите трябва да са ал денте.

Спагети-с-калмари_4450Спагети-с-калмари_4455Спагети-с-калмари_4458Спагети-с-калмари_4462

Свалете от огъня, изчакайте 5-10 минутки и сервирайте! Помнете, че сосчето в което се къпят спагетите е най-вкусно!!!

Спагети-с-калмари_4468Спагети-с-калмари_4471
Спагети-с-калмари_4503Спагети-с-калмари_4519Спагети-с-калмари_4517Спагети-с-калмари_4518

Добър апетит!!!



Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

3 коментара:

  1. Жани, никога не съм опитвала, но обичам морски дарове и със сигурност ще си бодна с виличката. :) Много ми хареса и тарама хайверът!
    Спорен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Един различен начин за приготвяне на калмари и доста вкусен Гери!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Едни от любимите ми спагети ( и изобщо паста), са точно с морски обитатели. Чудесно предложение, Жани. Дано ни стопли малко в този сняг;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...