събота, 21 март 2015 г.

Бисквити Мечета

 ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΡΚΟΔΑΚΙΑ

бисквити-мечета_5629

В къщи сме на вълна “Маша и медведь”, те са любимите на Александра. Най-много обича да гледа Маша + каша (Серия 17), Большая стирка (Серия 18) и Приятного аппетита (Серия 24).

За да я зарадвам й направих ето тези мечета. Много са сладурски, нали? Освен това са лесни за правени и са много подходящи за детско парти. Вкусни и красиви!

бисквити-мечета_5628

ОСНОВНА РЕЦЕПТА ЗА БИСКВИТИ
 
200 гр. меко краве масло
150 гр. пудра захар
1 капсула ванилия
1 щипка сол
1 яйце + 1 с.л. прясно мляко
500 гр. брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
20 гр. какао + 1 пълна супена лъжица захар

за декор: бял и чер шоколад,
                шоколадов чипс



ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ:
200 γρ. βούτυρο
150 γρ. πούδρα ζάχαρη
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό + 1 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
500 γρ. αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
20 γρ. κακάο + 1 γεμάτη κουτ. σουπ. ζάχαρη


για το στολισμό: σταγόνες σοκολάτας,
άσπρη και μαύρη κουβερτούρα

 
бисквити-мечета_5615

ПРИГОТВЯНЕ:


Пресяваме брашното с бакпулвера.
Размиваме какаото с 1 супена лъжица захар и малко вода на много гъста каша, с консистенция на течен шоколад.
Разбиваме кравето масло заедно с ванилия, сол и пресята пудра захар докато побелее. Прибавяме яйцето с прясното мляко, разбъркваме и сипваме по етапно брашното пресято с бакпулвера , разделяме сместа на две равни части.
От едната част получаваме ванилово тесто.

Към другата част прибавяме размитото какао, за да получим шоколадово тесто.
Поставяме в найлонови пликове двете теста по отделно, разточваме на лист с дебелина 0,7 см и прибираме в хладилник да се стегне за 2-3 часа.
(За водач за дебелината на листа използвам рамката на печката, така се разточва равен лист с еднаква дебелина).



ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, αλάτι και την βανίλια μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι καθώς αναμειγνύουμε το μίγμα με τα αναδευτήρια για ζυμάρι. Σχηματίζεται μία μαλακιά ζύμη, την οποία χωρίζουμε σ δυο ίσια μέρη.


Στο ένα μέρος της ζύμης προσθέτουμε το κακάο, το οποίο αραιώνουμε σε πηχτό χυλό μαζί  με 1 κου. ζάχαρη και όσο νερό χρειαστεί, αναμειγνύουμε μέχρι να αφομοιωθεί το κακάο στην ζύμη.


Βάζουμε τις ζύμες σε πλαστικές σακούλες και τις ανοίγουμε σε φύλλο 0,7 χιλ. Κρατάμε σε ψυγείο 2-3 ώρες μέχρι να σφίξουν τα ζυμάρια και να κόβονται με ευκολία με κουπ-πατ.



бисквити-мечета_5468

За да изрежа мечетата използвах кръгли метални формички с диаметър 6 см. и 3 см и 2 см.
В тавата на фурната се събират 16 мечета, за една тава изрязах от двете теста по 8 големи кръгчета за лица и 8 малки кръгчета за муцунки и 8 най-малки за ушички.
Ушичките се получават като се среже на две едно малко кръгче от 2 см.

Пекат се на 175С за около 10-12 мин на средна позиция на фурната. Внимавайте да не потъмнят. След като изстинат, се разтопява бял и черен шоколад и с помощта на пергаментова фунийка се рисуват очички, нос и уста. 
С бял шоколад се рисува бялото на окото, а за зеница се поставя шоколадов чипс.



Για κάθε αρκουδάκι θέλουμε 1 κύκλο 6 χιλ για μουρίτσα, 1 κύκλο 3 χιλ για μουσούδα και 1 κύκλο 2 χιλ για αυτάκια, το οποίο κόβουμε στην μέση.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά σε 175C, χωρίς αέρα.

Όταν κρυώσουν, λιώνουμε σε μπεν μαρί τις κουβερτούρες και με την βοήθεια κορνέ ζαχαροπλαστικής από λαδόκολλα σχηματίζουμε ματάκια, μυτούλα και στόμα.
Με την λευκή κουβερτούρα σχηματίζουμε το άσπρο του ματιού και για κορή οφθαλμού βάζουμε σταγόνες σοκολάτας.


бисквити-мечета_5463

бисквити-мечета_5461

бисквити-мечета_5449

бисквити-мечета_5523
бисквити-мечета_5558
бисквити-мечета_5561

бисквити-мечета_5606

бисквити-мечета_5626

бисквити-мечета_5620

Успех!
Καλή επιτυχία!






Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

8 коментара:

  1. Направени с много старание! Личи си любовта с която са сътворени, Жани. Малките елементи изискват толкова време- поздравления за търпението и креативната идея.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, за мен е даже релаксиращо да правя такива дреболии, доставя ми страхотно удоволствие, когато са изпипани :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани,идеални веселушки са тези бисквитки!Страхотни,много ми харесаха,поздравления за старанието и украсата!Честита и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита пролет Роси! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Страшно сладурски мечоци, а колко са фотогенични само! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Траянче, твоите малчугани са вече големи, ама сигурно и ти си им правила такива щуротии. :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Жани,
    тази приказка за Маша и мечока ми беше любима като малка и я знаех наизуст.Чудесно си я претворила в тези прекрасни мечета.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Елена, покрай малката съм изгледала всичките 48 серии на Маша и Мечока. Мечокът може да стане още по-хубав, обаче се иска спокойствие за да го изпипам.
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...