четвъртък, 19 март 2015 г.

Кюфтета месени с миксер


кюфтета_5335

Дълго време търсех тайната на вкусните и сочни кюфтета. Какви ли не подправки слагах, уж всичко правех както трябва и не винаги се получаваха вкусни. Накрая след много лутане заключих, че тънкостта идва от първо от качеството на месото, дали е вкусно от само себе си, второ от това дали са добре измесени и трето да не се препекат.

кюфтета_5308

Дългото месене помага да се задържат соковете в кюфтетата, а не да се спукат и изтекат при печене/пържене. Понеже месенето иска търпение и време, скъсих процедурата като ми хрумна да ги меся с миксера с бъркалките за тесто. Отнема около 6-7 мин., а каймата става някак си пухква, еднородна и дори по-светла на цвят. Стават супер!
След това можете да ги направите както решите: печени или пържени, няма значение, със сигурност ще са много вкусни!

кюфтета_5295

Ако каймата е по-мазна няма нужда да прибавяте мазнина. В Гърция, в месарниците няма готова кайма, всичко се мели по избор и пред купувача, така, че се налага да се слага допълнително мазнина в каймата.

Продукти:
  • 500 гр. мляно свинско месо
  • 500 гр. мляно телешко месо
  • 50 гр. зехтин
  • 100 гр. стар хляб
  • 50 гр. мляко
  • 1 яйце
  • 100 гр. зрял лук
  • 10 гр. сол
  • 1 равна чаена лъжичка риган
  • 1 гр. чер пипер
  • 1 супена лъжица дребно нарязан пресен магданоз

Приготвяне:
Обелвам лука като се старая да отрежа повърхностно брадата, по този начин много лесно се рендосва без да се разпада и след това го изстисквам от сока.
На дъното на съда, в който ще меся слагам хляба и го заливам с млякото, прибавям яйцето, лука, солта, зехтина, ригана, черния пипер, магданоза и замесвам с миксер, докато се раздроби хляба и след това прибавяме смляното месо. Меси се миксер с бъркалките за тесто около 10 мин. докато сместа стане пухква и еднородна. Оставам да почине 30 мин. и оформям кюфтета като приглаждам с намаслени ръце.

Ако ще са печени на скара, изчаквам скарата хубаво да се загрее, минавам с малко мазнина повърхността и нареждам кюфтета (също намазани с мазнина). Понеже пека на електрическа скара, винаги оставям доста разстояние по между, за да не спада температурата при печене, за да се изпичат бързо и да не загубват соковете си. Такъв проблем няма при печене на въглени.

Ако ще са пържени ги овалвам в брашно и пържа в тиган с много мазнина, като маслена баня.

Могат да бъдат и с плънка, ето така:
Намазнявам малка купичка, разплесквам топка кайма на тънко и поставям на дъното. Слагам кашкавала и покривам с друга топка. Изваждам кюфтето от купичката и оформям с намазнени ръце. Преди да го сложа на скарата да се пече намазвам с мазнина от двете страни.

кюфтета_5268кюфтета_5273кюфтета_5278а

кюфтета_5310
кюфтета_5334

Да ви е вкусно!




Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

12 коментара:

  1. Жани, наистина изглеждат много пухкави! Ще пробвам твоята технология :)
    А с този пълнеж са съвсем не устоими!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Натали, с кашкавал са много вкусни и лесни за оформяне, с помощта на купичка :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Почти винаги си меля кайма в блендера вкъщи. Кога ли ще ме предаде?! Интересна технология за приготвянето им- С удоволствие ще опитам при следващото замесване, защото съм голям любител на кюфтенцата.
    Прекрасен ден! Прегръдки, Жани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, този блендер е голям герой! Идва ред на миксера!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Жани,
    преди 1 година имах заведение за хранене.Знам как се приготвят най - вкусните кюфтета.Макар , че съм ги получавала готови винаги си личеше кои са хубавите, добре направени кюфтета.От значение на първо място е качеството на каймата / месото /.И тук в България, на някои места смилат каймата от посочено от клиента месо.Второто много важно нещо е както доброто измесване, така и отлежаването на каймата с подправките.И трето да се изпекат на скарата така,че да останат малко алангле.Тогава стават меки и вкусни.А за по - доброто бухване при печене при измесването се добавя малко бира или газирана вода, вместо мляко и стават идеални на вкус и на вид.Но и твоите са станали чудесни, съдейки по снимките, а тези с пълнежа са перфектни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Елена, напълно си права! Вкусни кюфтета стават от вкусно месо, Ще пробвам и аз да ги направя със сода или бира. Отлежаването също е много важно, омесват се ароматите така. Печенето също е рашаващо за крайния резултат, както казваш трябва да задържат соковете си, да са алангле.
    Обаче аз вярвам много, че доброто омесване е гаранция за кюфтета, гладки които кюфтета, които не са разпадат при печене.
    Благодаря ти за съветите! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Жани, :] , мислех,че тази "щуротия" само аз я правя.Наистина има ефект и най-вече омесването става светкавично.А бирата се отразява добре на всички ястия от мляно месо и ги прави много сочни.Апетитни снимки :] Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Следващият път ще пробвам с бира. Значи и ти си фен на миксера< хе-хе?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много добре изглеждат, ще се пробва и този начин!
    Хубава вечер! Жани!

    ОтговорИзтриване
  8. Пробвай Ина, ще станеш фен на месенето с миксер и ти :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Ееее,ей това му е хубавото на блогването,колкото и рецепти да изчете човек и да си мисли,че много неща знае,още колко много не знае и ти сега ми сподели едно от тях,благодаря ти,Жани,непременно ще играе миксера и у дома!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, вярно казвш, за всякакви "патенти" можеш да прочетеш из блоговете хе-хе!
      Приятни почивни дни с голяма прегръдка от мен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...