събота, 14 март 2015 г.

Екмек с козунак (Εκμέκ τσουρέκι)

Хапвали ли сте екмек кадаиф? Онзи прекрасен сладкиш с млечен крем, сметана и кадаиф?…така…а хапвали ли сте същия десерт с козунак вместо с кадаиф? Истинска наслада за душата! Хапваш си едно парченце и в устата ти започват да се преливат блажени вкусове, ту на сметанова паста с млечен крем , ту на ориенталски сиропиран десерт. Продължаваш да си хапваш и се чувстваш толкова безсилен да спреш ….. Блаженство, нали?
 
екмек-с-козунак-0699

Всъщност “екмекът” който приготвят гърците с потекло от Пондос има много сходна рецепта и технология с тази на козунака. Замесва се почти същото тесто, разстила се на тънко в тавичка, чака се да втаса двойно и се изпича. Разбира се, се сиропира и при сервиране се гарнира с топка сладолед с каймак, от онзи истинския дето го има само в Истанбул.

екмек-с-козунак-0777

Мисля да ви зарадвам още повече и да ви предложа един рационален вариант за употребяване на неизядените великденски козунаци, а пък друг път ще ви замеся истински екмек.

Продукти:
тава 26х36 или кръгла тава 28 см
  • 500 гр. козунак
  • 300 мл. млечна сметана 35%
  • 30 гр. пудра захар
  • 100 гр. шоколад
  • 50 гр. филирани бадеми

За крема:
  • 1 литър прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 100 гр. нишесте или брашно
  • 200 гр. захар
  • 1 ванилия
  • 50 гр. краве масло
Първо смесвате жълтъците и захарта и разбърквате с тел до еднородност. После прибавяте нишестето (брашното) и разреждате сместа с 1 ч.ч. мляко като разбърквате всичко заедно. Сипвате останалото мляко в тенджера и го стопляте до горещо. Наливате млякото на тънка струйка към жълтъците като бъркате непрекъснато, за да не прегорят (пресекат) жълтъците. После сипвате сместа отново в тенджерата и варите на слаб-умерен огън докато на повърхността се появат мехури. Кремът се е сгъстил и е готов! Отстранете от огъня, прибавете кравето масло и ванилията и разбъркайте, оставете да се охлади на стайна температура.


За сиропа:
  • 1 1/2 ч.ч захар
  • 1 1/2 ч.ч вода
  • 1 пръчка канела
  • 1 резен лимон
Смесете съставките и сварете захарен сироп. От момента на завиране останете да ври 4-5 мин.

За сметановото покритие:
Колкото е по-студена сметаната, толкова по-бързо се разбива. Затова предварително сложете сметаната във фризера да се охлади за 1 час и след това употребете.
Първоначално разбийте сметаната самостоятелно за около 2-3 мин, когато започне леко да се сгъстява прибавяте пудрата захар и разбийте докато се получи крем. Поставете в хладилника докато сглобите десерта.

Сглобяване:
Нарежете козунака на филии с дебелина 2-3 см, подредете в тавичка и запечете на фурна на 200С до светло златисто. Това ще отнеме около 15 минути. Сиропирайте с охладения сироп като наливате лъжица по лъжица, изчакайте 10 минути докато поеме сиропа. След това по желание поръсете с 1/2 чаена лъжичка канела. Отгоре разстелете млечния крем, а върху него покрийте със разбитата сметана. (За да ви е по-лесно да разпределите крема и сметаната може да ползвате пош.) Върху сметаната гарнирайте с настърган шоколад и посипете с филирани бадеми.
Поставете в хладилник за около 2-3 часа да се стегне и разрежете на порции!

екмек-с-козунак-0689

Хубавите неща не траят дълго, нали се сещате, че само това остана за нагледен материал от цялата тава?


Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

16 коментара:

  1. Ооооо,няма да ме се размине.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, точно за твоите вкусови рецептори е този сладкиш :)

      Изтриване
  2. Ооо, и за моите, прекрасен сладкиш! И, Жани, хубаво ме подсещаш... Сега ще те питам и само да знаеш колко ще ме зарадваш, ако се сетиш. :) Та... В една сладкарничка тук съм си взимала често сладкиш, който те наричат "Гръцки кадаиф". Представлява тънък слой кадаиф, после ей такъв жълтичък крем като твоя, но по-дебел слой, като крем пита. Отгоре пак пласт кадаиф и се завършва с орехи. И пак стои като леко сиропиран. Много обичам, но нямам рецепта...
    Надявам се да ти е познат. Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, това е пак е екмек кадаиф, има и такъв вариант.....Като общо кремът във всички е млечен, обаче това което ми описа ми напомня на тази рецепта. https://www.youtube.com/watch?v=5pyunV2_eBA
    Погледни и ми кажи дали е това което търсиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не мисля, че е това, Жани. Кремът беше по-скоро нишестен или яйчен, беше жълт и по-различен. Сега даже намерих сайта на сладкарничката (тя е съвсем обикновена, точно тип соц, има и снимка на сладкиша, ще ти покажа). И виждам, че отгоре всъщност няма пласт кадаиф, значи е моя грешката, за което ти се извинявам много... Ето тук: http://www.pchela-bg.net/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88%D0%B8.html . Втори ред, точно по средата. Пише "гръцки кадаиф". :)
      А видеото показва също превъзходен сладкиш! За който обаче май ми трябва пресен кадаиф, а при нас няма...

      Изтриване
    2. Гери, кадаифа тук го купуваме в замразено състояние от супер маркетите . Отделно има в града два цеха за пресни листи за баница и в единия съм сугурна, че има и кадаиф. Има голяма разлика в качеството в сравнение с тези от супера, където като отворя пакета и докато чакам да се размразят и листите вече се трошат! Много ми е чудно как в България, където ядат толкова тестени не се продава и кадаиф.

      Като гледам с този крем "лек ванилов крем" правят още два сладкиша- милфьой, крем пита, гръцки кадаиф. За да правят с него и милфьой и крем пита, най-вероятно смесват млечния крем с разбита сметана или с италиански меренг, за да стане по-въздушен. Повече не мога да ти кажа, като не съм го кусвала, само мога да гадая и да правя асоциации с крема за тези рецепти. За повече догадки питай Живка http://receptitenazoii.blogspot.gr/ , тя е ходила на професионални сладкарски курсове, познава как се правят основните сладкарски кремове в България и сигурно има представа какъв може да бъде този крем.
      Щом като ти е на сърце да го направиш и намериш кадаиф, гледай пак видеото за турския кадаиф, как дроби кадаифа и го запича на тиган с маслото и ядките. Също е важно с какъв сироп се залива, за да не подгизне кадаифа. Това е наистина хубава рецепта. За крема ще го докараш на фантазия като смесиш млечен крем с разбита сметана 3:1
      Поздрави мила!!!!

      Изтриване
    3. Жани, много ти благодаря! Аз по-скоро се чудех дали наистина е гръцки този кадаиф и ако да, как се приготвя при вас. А за сладкарницата... Никак не искам да знам какво слагат, защото сигурно е само суха смес с течност. Просто като идея е много вкусно!
      Иначе за кадаифа... Има в България, разбира се, но не е пресен. Чувала съм за някаква уличка със занаяти в Търново, там имало, но аз нямам досег. Както и да е... Благодаря ти много за насоките и за видеото! Всичко добро! :)

      П.П. Извини ме, че напълних публикацията ти с моите коментари...

      Изтриване
    4. Даже се радвам, че ме питаш! Нали за това е блога, да се пускат коментари :)

      Гери, тази сладкарница го нарича този кадаиф гръцки, но не изглежда по гръцки маниер, по скоро по турски.
      Това което продават в сладкарниците тук и наричат екмек кадаиф представлява порция в прозрачна пластмасова купичка. На дъното има ред сиропиран кадаиф, поръсен с шам фъстък или бадеми, отгоре крем патисери, т.е този стандартния млечен крем с яйца, смесен с разбита сметана и отгоре гарниран само със разбита сметана и поръсен отгоре с шам фъстък или бадеми.
      Ето тук погледни как изглежда гръцкия екмек кадаиф на порция както го продават https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CE%BA+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF&biw=669&bih=600&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CO8FVbjxDtDoaM_bgEg&ved=0CB4QsAQ

      Друго което се продава, направено с кадаиф е класичаския кадаиф в тава, навит на рулца, в сърцевината с ядки (бадем или шам фъстък).
      https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CE%BA+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF&biw=669&bih=600&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CO8FVbjxDtDoaM_bgEg&ved=0CB4QsAQ#tbm=isch&q=%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CF%84%CE%B1%CF%88%CE%B9%CE%BF%CF%85&imgdii=_

      Също така има един друг вид, казва се Яниотико ( от името на града Ιωάννινα), то представлява руло от кадаиф, увит в лист за баклава и сиропиран.
      http://vasanakia.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html

      http://koykoycook.gr/?p=9258

      https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CE%BA+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF&biw=669&bih=600&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CO8FVbjxDtDoaM_bgEg&ved=0CB4QsAQ#tbm=isch&q=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF&imgdii=_

      Това се сещам за сега. Обаче да знаеш по големи майстори от турците в сиропираните сладкиши няма.

      Изтриване
    5. Златна си, да знаеш! Направо ми напълни очите... Всичко изглежда прекрасно и някога ще опитам поне едно от предложенията! Само да се докопам до пресен кадаиф... Още веднъж сърдечно ти благодаря, Жани! :)

      Изтриване
  4. Изглежда супер вкусно, Жани. Това е за великденските дни, когато има много останал козунак.
    Харесва ми идеята ти и с удоволствие ще опитам като имам под ръка козунак.
    Поздрави и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, като гледам в кулинарните групи от сега колко козунак се прави, нямат търпение да Великден :)
    Опитай го екмека, когато можеш, ще ти хареса непременно!
    Усмихната неделя и на теб мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Жани,това със сигурност е десерт за милиони!Уникален е,дъхав,сочен,богато сиропиран,с пухкави кремчета-просто мечта!Великолепна рецепта!Само да ти отбележа,че в състава на крема липсва маслото,което споменаваш в направата по-долу.Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, вярно, пропуснала съм да напиша кравето масло, то е 50 гр. за 1 литър.
      Благодаря за подсещането мила,
      голяма прегръдка и хубава седмица!!!

      Изтриване
  7. Жани, толкова вкусно изглежда!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ohoo , vkysotiika ! Oshte ytre shte go opitam ! Prekrasen yikend Jani !!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно добре изглежда, но не видях в рецептата узо или мастикс!? Мислех, че са характерни аромати за екмек, поне аз такъв съм яла и правила...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...