понеделник, 23 март 2015 г.

Супа топчета от пилешка кайма

Първо искам да ви кажа, че супите в гръцката кухня са по-гъсти в сравнение с българската кухня н по принцип дори не са от ястията, които се консумират често.
Тази супа обикновено се прави с телешка кайма (не се слага морков)  и се нарича “Гюварлакя”.
Днес реших да я направя за разнообразие с пилешка кайма и с добавката на морков в бульона. Стана много вкусна и щом малката изяде 4 топчета, а таткото омете тенджерата, значи съм минала успешно изпита по гастрономия. Ей, тези гърци, трудно е да им се угоди!

супа топчета от пилешка кайма_5719

ПРОДУКТИ:
  • 500 гр. пилешко месо обезкостено и смляно на кайма
  • 150 гр. ориз
  • 1 морков
  • 2 главички зрял лук
  • магданоз
  • чер пипер, сол,
  • готова подправка за пиле по избор
  • 1/2 кафяна чашка зехтин

ПРИГОТВЯНЕ:
Оризът се измива и се сварява за 10 мин. и се прецежда. Водата се запазва.
Към каймата се прибавя 1 яйце, 1 главичка зрял лук настърган на ренде и изтискан от сока, 1 шепа от сварения ориз, сол, чер пипер, подправка за пиле по избор, замесва се и се оформят се топчета.
В тенджера се слага 1 литър (водата в която е врял ориза и се долива още до литър), нарязаните  1 морков и 1 главичка лук  и се оставя се да ври около 10 мин. Прибавят се топчетата, посолява се на вкус така се оставя всичко да ври още 20 минути,
5-6 минути преди да е готова супата се прибавя 1/2 кафяна чашка зехтин и полусварения ориз.
Прави се застройка от 1 яйце, разбито с тел заедно с 1 супена лъжица нишесте и сок от 1 лимон. Разрежда се с 1 чаена чаша от бульона на супата и се сипва обратно в тенджерата.
Поръсва се с дребно нарязан пресен магданоз.

Да ви е вкусно!




Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

6 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Жани. Не ми е идвало на ум да направя топчетата от пилешка кайма.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, даже са по-вкусни и по-леки на вкус, не оставят онзи вкус на варена кайма.
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Гърците винаги са знаели какво да ядат. Харесва ми този вариант и да ти кажа, аз също готвя рядко супи, а когато го правя, все така става, че са толкова гъсти, че децата вече не обичат класическа супа, а моята-гъстата;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, супа се яде рядко тук: когато:някой е болен или бебетата и старите, дето нямат зъби да дъвчат и в краен случай, когато е много студено 0-8 градуса. Това са смешни температури за България, обаче тук са в ужас, даже някои не си пращат децата на училище. Сняг не вали никога в равнината, само покрива леко върховете на планините наоколо.
      Отплеснах се...исках да кажа, че дърпат на апетит други манджи, по-гъсти, като яхнии, леща , зелен боб яхния или варена салата от зеленчуци карфиол, картоф, морков, тиквичка, варена салата от хорта и риба на грил, пържоли най-вече, печени ястия на фурна-зеленчуци или с месо....
      Прегъдка и усмихната седмица!

      Изтриване
  3. Жани,
    използвам често пилешка кайма за различни ястия, по - лека е, а мъжете не могат в повечето случаи без месо.Е, има и изключения, но са рядкост..Баба ми навремето ,когато беше жива смилаше месото от заклания петел и правеше кайма.Така месото по - лесно можеше да се използва за мусака или друго ястие и не е твърдо при консумацията.Твоята супа е станала чудесна, дори по - вкусна е от тази, приготвена със свинско или телешко месо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Елена, баба ти е имала голям патент за петелското месо. Вярно е, че жилаво и на това отгоре петлите са доста тежки, обаче на кайма въпросът стои по съвсем различен начин. Много, много благодаря за идеята!
    Поздрави!.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...