сряда, 22 юни 2011 г.

Свежа салата с тученица и краставица

Ядливите треви заемат важно място в гръцката кухня. Те се консумират по най-различни начини: като салата- сурови или сварени, готвени със зехтин или в комбинация с други продукти. Голямото им разнообразие винаги е представлявало евтин вариант за изхранване. Една народна пословица гласи : ”Гърците дебелеят, когато магаретата умират от глад.”.
Ядливите треви, които растат по нивите, са изключително богати на витамин А, В, С, Е флавоноиди, полифеноли, омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина - компоненти, които значително допринасят за способността на оранизма да се бори със свободните радикали. Използването на тези растения в медицина е започнало още от великите древни лекари и се е превърнало в традиция, съхранена и до наши дни. Много от тези растения не се използват толова често у нас, затова ще се опитам да представя някои от тях, за да можете лесно да ги разпознавате, да научите за техните свойства и употреба.

Продукти:
1 краставица
2-3 стръка тученица
зехтин
oцет
сол
Изпълнение:
Нарязваме на дребно стъковете тученица, прибавяме нарязаната краставица, посоляваме и овкусяваме по желание със зехтин и оцет.


Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...