петък, 22 юли 2011 г.

Сватосване или (Κολοκυθομαγείρεμα)


Днес ще ви представя една старинна гозба, която много гърци свърват с прекрасни спомени от детските години в родното огнище и весели дни прекарани на гости на село, при скъпи роднини. Това ястия е познато в Лакония и Месиния, Южна Гърция. Готви се и в други части на страната, но най-вече от домакини, родени по тези краища.

Яхния с върхове от тиква, щир, тиквички, зелен боб, картофи и пресни ароматни подправки. В Лакония, Мани, тази гозба е известна като „Συμπεθεριό” (симпеферио, в превод сватосване), а в Месиния се нарича „Κολοκυθομαγείρεμα„ (колокитомагирема, в превод яхния с тиквички).
Навярно старите домакини са я нарекли „Сватосване”, тъй като в тази гозба се съчетават прекрасно разнообразни зеленчуци от селската градина.

Това скромно ароматно ястие, пълно със здраве и витамини е стъкмено с вкус и фантазия от изобретателните домакини в трудните времена на недоимък, когато не са съществували супер-маркети и зеленчикови пазари. Тогава те са влагали са цялата си фантазия и мерак, за да нахранят семействата си с вкусна и питателна храна и да дадат на децата си всичко, от което се нуждае детският организъм.

В днешните дни не на всички хора в Гърция познават тази гозба, но тези, които я знаят и чуят името й се връщат за миг с години назад и спомнят с носталгия аромати от детските години и задушевни моменти от семейната традиция.

Ще кажете, че откъде да взема върхове от тиква или щир, като не се продават? За живеещите в провинцията не е проблем, ще си наберат от градината, останалите могат да помолят някой зеленчукопроизводител да им достави или да ги заменят със спанак от близкия зеленчуков пазар.

ПРОДУКТИ
0,5 кг почистени върхове от тиква и нежни листа (растението)
250 гр. щир
250 гр. зелен боб
1 шепа зърна от зелен боб
2-3 малки тиквички
2 средни картофа
3 зрели домата, настъргани
По една шепа джоджан, магданоз и копър
1 глава зрял лук и няколко пера пресен (ако имате)
маслиново масло
сол, чер пипер,
сок от два лимона за застойка
2-3 резена сирене фета, по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме върховете от тиква като обелваме ликото (влакната), премахваме мустаците и загрубелите листа. Когато прекършим клончето не трябва да се отделят влакна. Важно е да се махнат мустаците, защото не увират при готвенето. За да сте сигурни, че няма да ви останат влакна използвайте нежните върхове с дължина не повече от една педя от върха. Щателното почистване е отегчително, но гарантира успеха на ястието.

В широка тенджера сгорещяваме 1 чаена чаша маслиново масло и запържваме едронарязаните тиквички и картофи докато променят цвета си, а след това ги изваждаме настрана.
След това задушаваме върховете от тиква и щира заедно с лука, като посоляваме на вкус.
Когато спадне обемът им добавяме зеления боб, бобените зърна и последователно на етапи, останалите зеленчуци (тиквички, картофи), нарязаните пресни подправки ,като разбъркваме от време на време докато се задушат.
Накрая прибавяме настърганите домати, чер пипер и една чаена чаша вода, похлупваме и оставяме да ври на слаб огън, докато омекнат зеленчиците и се изпари водата.
В последните 5-6 минути преди да свалим тенджерата от огъня заливаме ястието с лимоновия сок.

Някои домакини обичат към края на горвенето да прибавят няколко дебели резена сирене фета, които от високата температура се размекват и се „сватосват” с ароматната гозба.

Върхове от тиква

Почистване от влакната

Щир

Зелен боб "Черно око"

Зелен боб "ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ" или още "ΠΗΧΙΑΡΙΚΑ"(пихиарика, в превод на вършина)
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

4 коментара:

  1. Еее,Жани,с този щир направо ме срази!Идея нямах,че може да се готви!

    Поздрави и уютна и вкусна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ето, че има какво да се научи от мен. Много бурени и плевели, които унищожаваме в България се използват широко в гръцката кухня.С тях се правят вкусни и здравословни ястия, богати на растителни фибри и витамини.
    Поздрави и на теб мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани, здравей, нямаше ме известно време, но сега съм отново на линия.:-))))
    От теб с абсолютна сигурност има какво да се научи.:-)))
    Когато ти е удобно, заповядай, намини през блогчето ми, там те чака една изненада!:-)))
    Хубава петъчна вечер и още по-прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много добре :) Винаги предлагаш много интересни рецепти :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...