четвъртък, 30 януари 2014 г.

Салата от градински кострец (Ζοχός) и различни видове хорта

Днес ще ви представя още нещичко от традиционното гръцко меню. Това е салата от Зохос ( на бълг. градински кострец). В Гърция се приема за зеленчукова трева, докато в България може да прочетете за него само в някоя брошура за пестициди за борба с плевелите :) Изобщо почти липсва информация, а за снимки пък...изобщо забравете.... Който ще го търси в Гугъл за повече информация да го търси с латинското му име (Sonchus oleraceus).
Подробно съм писала за него в блога в поста Градински кострец.



Как се приготвя?
Тревата се изчиства от наранените и губи листа, трябва да останат само крехките листа. Изплаква се в няколко води, за да не останат песъчинки по листата. В тенджера наливаме вода до средата и чакаме да заври. Слагаме тревата да ври и според това колко е крехка зависи времето за варене, обикновено са нужни около 30 мин. За това дали е достатъчно сварена пробваме с вилица и на вкус.




Докато в България всичко е заснежено и се радвате на прекрасни зимни пейзажи, тук вали от 2 дни почти непрестанно, но затова пък всичко е зелено. Иначе влага до костите. Тъй като тук сняг не вали, едно от развлеченията през зимата е да се излезе на полето и да си събере човек хорта или пък да се си направи разходка с кола и да иде до върха на Тайгета, че да види сняг.

 Сега ще питате...Какво е това хорта??? Хорта са всички ядливи треви, т.е. зеленчукови треви. За някои от тях съм писала в блога. За да не ви обърквам повече ще ви изброя какви ядливи треви, които има по това време на сезона: Зохос, Кафкалитра ( Средиземноморска нузла), различни видове радика. Лапата (Лопуш), Агурица (Краставична трева или бораго).
Повече за видовете ядлива трева можете да видите в снимките ТУК  и ТУК, където са показани, така както са на полето.

Някои от тези треви се използват за плънка в баници, а другите се хапват варени на салата, овкусени с щедро количество маслинено масло и лимон,  подкрепени със сирене фета, пържени картофки, маслинки, печена или пържена риба и топъл хляб....и.т.н.

Аз понеже не мога да ви доставя подобни автентични снимки от полето направих една разходка до пазара и заснех някои от тях. От време на време преваляваше и това направи разходката ми още по-вълнуваща.

В далечината се виждат останките от крепостта на града. За повече снимки и нформация от крепостта тук
Пандзари



Средиземноморска нузла (Καυκαλήθρα). Ароматична трева за готвене и в плънка на зелени баници.




Различни билки




Средиземноморска нузла (Καυκαλήθρα). Ароматична трева за готвене и в плънка на зелени баници.

Ладакя, вид радика (Λαδάκια)

Сфеличи, ароматична трева която напомня магданоза, употребява се в зелени баници, заедно със спанак и др.




Вид ткви, които не знам как се готвят
Средиземноморска нузла (Καυκαλήθρα). Ароматична трева за готвене и в плънка на зелени баници.
Ладакя (Λαδάκια). Приготвят се варени на салата.

Средиземноморска нузла (Καυκαλήθρα). Ароматична трева за готвене и в плънка на зелени баници.

Мурсалски чай (Τσάι του βουνού)


Вид радика (άγρια χόρτα)



Целина



Мандарини



Коприва обикновена (0,40€ китката)
Листно цвекло (Σέσκουλα)  http://ve-gea.blogspot.gr/2011/06/beta-vulgaris-var-cicla.html


Микс от различни треви (Χόρτα διάφορα) за салата



Киви




Копър










Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

2 коментара:

  1. Жани,тези зелени тикви ми се сториха странни-не съм виждала такива.Познах ги по етикета,иначе щях да се чудя какво е това.А за костреца въобще и не съм чувала.Някои стоки са на цените на българските-ябълките например.Благодаря за разходката-минах и аз из гръцкия пазар за пореден път...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не ги познавам тези тикви, виждала съм ги и друг пър да ги продават, но не съм се спирала да питам как се готвят и какъв вкус имат. Понеже са странни ги снимах. За градинския кострец изобщо не намерих информация в България. Търсих го с латинското му име и единствено се споменава в някой доклад за флората покрай еди коя си река или еди кой си край и толкова, без снимка. На друго място където се споменава е във всички брошури за борба с плевелите, заедно с тученицата и широколистния щир (βλήτα), който също се яде. Да, обаче сред плевелите са описани и много други, които в България се знаят поне като билка, например лайката. Прочети ето тук http://babh.government.bg/uploads/File/RZ_dobri_praktiki/5-DRZP%20pri%20zelenchukovi%20kulturi_otkrito.pdf
      Прегръдки и лек ден!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...