Ντολμαδάκια
Продукти:
Запържваме лука и скилидката чесън в 1/2 ч.ч. зехтин докато омекне, прибавяме измития ориз и запържваме заедно за кратко и доливаме 1 ч.ч. вода, подправяме със сол и чер пипер, копър, разбъркваме едновременно и когато ориза попие водата, сваляме от огъня. Сипваме по 1 ч.л от плънката в лозов лист и завиваме на продълговата сармичка.
Плънката е достатъчна за около 45 сарми. Подреждате в тенджера, излизат около 2 реда, добавяте 1/2 ч.ч. зехтин, покривате с чиния и доливате вода, около 4 ч.ч. чаши. Варите на слаб огън докато лозовите листа омекнат, ако е нужно добавете още вода.
За долмадакя яланджи (ντολμαδάκια γιαλαντζί):
Ако искате да направите постни сармичките, тогава след като са се сварили ги залейте със сока от два лимона, след като поизстинат и се стегнат сервирайте.
За долмадакя авголемоно (ντολμαδάκια αυγολέμονο):
За да направите сос авголемоно, разбиете две яйца с миксер за кратко като добавите постепенно сок от два лимона. Към тях добавете 1 ч.ч. от водичката, в която са врели сармите. Прибавете този сос внимателно към ястието, като веднага отстраните тенджерата от огъня, за да не се пресече яйцето. Разклатете тенджерата внимателно, за да попие равномерно соса. Сервирайте след като поизстинат.
Също така може да направите смесени сарми от лозови и листа от маруля.
Марулените листа за да могат да се завиват, се попарват предварително за 10-20 сек в гореща вода и се изстудяват веднага в съд със студена вода. Внимавайте да не се разварят.
*** Стават също много вкусни! ***
По принцип е по-хубаво сармите (каквито и да са те) да се ядат няколко часа, след като са сготвени, тогава са стегнати, не губят формата си при сервиране и на мен лично дори са ми по-вкусни.
Да ви е вкусно!
Продукти:
- 3 големи глави лук нарязан на дребно
- 3 ч.ч. ориз Каролина или друг подходящ за сарми
- 1 скилидка чесън, нарязана на тънки филийки
- 3-4 клончета копър, ситно нарязан
- по желание може да добавите пресен джоджен или магданоз (аз не слагам)
- 1 ч.ч. зехтин
- 2 яйца
- сок от 2 големи лимона
- 1 ч.ч. от водичката, в която са врели сармите
Запържваме лука и скилидката чесън в 1/2 ч.ч. зехтин докато омекне, прибавяме измития ориз и запържваме заедно за кратко и доливаме 1 ч.ч. вода, подправяме със сол и чер пипер, копър, разбъркваме едновременно и когато ориза попие водата, сваляме от огъня. Сипваме по 1 ч.л от плънката в лозов лист и завиваме на продълговата сармичка.
Плънката е достатъчна за около 45 сарми. Подреждате в тенджера, излизат около 2 реда, добавяте 1/2 ч.ч. зехтин, покривате с чиния и доливате вода, около 4 ч.ч. чаши. Варите на слаб огън докато лозовите листа омекнат, ако е нужно добавете още вода.
За долмадакя яланджи (ντολμαδάκια γιαλαντζί):
Ако искате да направите постни сармичките, тогава след като са се сварили ги залейте със сока от два лимона, след като поизстинат и се стегнат сервирайте.
За долмадакя авголемоно (ντολμαδάκια αυγολέμονο):
За да направите сос авголемоно, разбиете две яйца с миксер за кратко като добавите постепенно сок от два лимона. Към тях добавете 1 ч.ч. от водичката, в която са врели сармите. Прибавете този сос внимателно към ястието, като веднага отстраните тенджерата от огъня, за да не се пресече яйцето. Разклатете тенджерата внимателно, за да попие равномерно соса. Сервирайте след като поизстинат.
Също така може да направите смесени сарми от лозови и листа от маруля.
Марулените листа за да могат да се завиват, се попарват предварително за 10-20 сек в гореща вода и се изстудяват веднага в съд със студена вода. Внимавайте да не се разварят.
Снимките са от друг момент, сармите са само с марулени листи, а плънката е с кайма и ориз.
Марулените листа са по-нежни и се сваряват по-бързо, като общо около 30-40 мин.
*** Стават също много вкусни! ***
По принцип е по-хубаво сармите (каквито и да са те) да се ядат няколко часа, след като са сготвени, тогава са стегнати, не губят формата си при сервиране и на мен лично дори са ми по-вкусни.
Да ви е вкусно!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Обожавам сърми с лозов лист!
ОтговорИзтриванеТвоите са чудесни, Жани :)
Поздрави и хубава седмица!
И аз страхотно, особенно постните Дани, а и марулените са много вкусни!
ИзтриванеМного са апетитни, фен съм им:)
ОтговорИзтриване+1 :)
ИзтриванеОбожавам ги! Интересно ми е обаче от какви лозови листа ги приготвят в Гърция? Тук съм си правила с лозови листа от буркан, но не ми допадат, някак жилави и твърди на вкус. Виж идеята с марулята е страхотна, ще пробвам в сезона. Чудни са ти сармичките, и красиви и вкусни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеCandy, тези бяха правени с купешки листа от буркан. домакинята каза, че ги варила около час и половина, защото листите не увирали. Затова писах в поста, че сармите се варят докато омекнат листите. Тези листи й се паднали много твърди. На мен не ми се е случвало, но мисля, че само два пъти съм купува листи в буркан, така, че въпрос на късмет. По принцип, напролет, когато станат пресните и има в изобилие, набирам в по-голямо количество, ги бланширам, изчаквам да изстинат и навивам на рула. След това ги опаковам в торбички и ги съхранявам във фризера. Тук, поне в тази част на Гърция, не знаят да правят консерви в буркани както в България.
ИзтриванеОтносно марулените листа, те са много крехки и увират бързо, нужно им е около 30-40 мин само, дори при 40 мин на мен ми излязоха леко преварени. Много ми харесва обаче идеята да наредя един ред лозови листа на дъното на тенджерата, върху тях сарми от марулени листа и да ги покрия пак с лозови листа. Така сармите придобиват аромат от лозовите листа и стават много по-вкусни.
Поздрави!
Правя с лозови листа, листа от маруля, листа от лапад, листа от липа. Ароматни и вкусни постни сарми. Сосът е новост за мен. А ми хареса и идеята да смесваш ред от лозови листа и марулени сарми!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден, Жани!
Ммммм листа от липа? Не знаех, че стават за сарми!...Тилия от кой край си?
ИзтриванеИначе сарми зная, че се правят освен от лозови, зелеви и маруля, също от листно цвекло (сескула), слез (виж в раздела за диви ядливи треви).
Правила съм и комбинирани от зелеви, лозови и пълнени червени чушки, става супер!
Прегръдки!
Слез
ИзтриванеИзглеждат чудесно. Сега ме хвана мерак да завия няколко сърмици, за да пробвам този сос... Не ми е минавало през ум, че може и в марулено листо да се завият. Със спанак и лапад съм опитвала - лападът е по-подходящ. Канех се да опитам в черничев лист миналото лято, но с това си останах. Ще си взема аз една маруля пък да видим:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!