неделя, 2 март 2014 г.

Грис халва с ядки и стафиди (Politikos simigdalenios halvas)

   Утре, в понеделник започват великденските пости. Този понеделник се нарича чиста неделя (Καθαρή δευτέρα) и по традиция на масата се слагат постни ястия- най-вече октопод, калмари, скариди, лагана (вид сплескан овален хляб), туршии, халва и др. По този случай искам да ви покажа една рецепта за постна цариградска халва.
   В Гърция  цариградската кухня (πολίτικη κουζίνα) се зачита особено, тъй като навремето много гърци са живели в Цариград. В последствие, поради политическите събития са били принудени да оставят къщите си да отидат в Гърция. Много хора останали без дом и много семейства били разделени. Ако ви е интересно да научите повече по въпроса гледайте един много интересен филм Цариградска кухня Politiki kouzina, там ще се пренесете в атмосферата на събитията, ще се посмеете и ще научите, защо толкова се отдава внимание на всичко свързано с Цариград и най-много, когато става дума за ястия.

Грис халва с ядки и стафиди_Politikos simigdalenios halvas_8984

Така, че тази грис халва идва от Цариград и е много ароматна и вкусна. По принцип традиционния начин да се сервира грис халвата е да се роши с вилица или се оформя на продълговати хапки с помощта на две лъжици.

Грис халва с ядки и стафиди_Politikos simigdalenios halvas_ 9012

Продукти за сиропа:
  • 4 1/2 ч.ч. вода (900 мл)
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 парче кора от лимон. 1 парче кора от портокал
  • 1 малка пръчка канела
  • 5 карамфилчета
Приготвяне на сиропа:
Водата и захарта се слагат да заврат и се прибавят ароматните съставки. Сиропът се оставя да ври за около 5-6 мин на среден огън.
Продукти за халвата:
  • 2 ч.ч. едър грис
  • 2/3 ч.ч. олио слънчогледово
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 1/2 ч.ч. белени бадеми
  • 1/4 ч.ч стафиди светли “Султана”
  • 1/4 ч.ч. стафиди черни
  • 20 гр. кедрови ядки
Приготвяне на халвата:
В дълбока тенджера сипете олиото и гриса. Загрявайте на среден огън, като разбърквате непрекъснато с дървена лопатка, докато гриса започне да потъмнява. Тогава добавете канелата, ядките и стафидите и продължете да разбърквате докато гриса  получи приятен златист цвят (внимавайте да не го прегорите). В този момент отдръпнете тенджерата от огъня сипете част от сиропа, като разбърквате непрекъснато. Сложете тенджерата отново на огъня  и добавете постепенно всичкия сироп. Разбърквайте докато халвата се сгъсти и може да се гребе с лъжицата без да се разтича.
Отстранете от огъня, покрийте с кърпа и оставете да почине за около 10 минути. Изсипете в кексова форма или тавичка или купички за сладолед. Преди сервиране посипете по желание екстра с канела.
  Грис халва с ядки и стафиди_Politikos simigdalenios halvas_8995

Да ви е вкусно!

Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

20 коментара:

  1. Много хубаво оформяне - правя такава халва вече неведнъж в най-различни форми и заедно с ашурето се превръща в един от любимите ни десерти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш право, много лесно се прави и е много вкусен десерт. Днес я занесох като ходих на гости, много я харесаха и почти не остана нищо.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Умирам си за грис халва, а твоята изглежда чудесно, Жани. :)
    Да ви е сладко и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери :) Почти я изядохме днес на обед, хе-хе! Казаха, че не приличала на тази, с която черпят в таверните. Била много по-лека, не така мазна и много ароматна.
      Успешна седмица!

      Изтриване
  3. Жани, и аз обичам грис халва! Но тази, която си направила е по- различна и много ми хареса! Сигурно е много ароматна с този вълшебен сироп! Ще пробвам!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз харесвам грис халва, а твоята е толкова апетитна и ароматна! Обезателно ще пробвам!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Жани ,правила съм халва по гръцка рецепта-обожавам я.Сега гледам филма-сетих се ,че съм го гледала преди години по наша телевизия.С мъжа ми го гледахме и плакахме.....
    Приятна неделна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо плакахте? Филмът не е тъжен, даже има много комични ситуации и страхотни реплики :)

      Изтриване
  6. Никога не съм опитвала гриз-халва и все не намирах подходящата рецепта. Благодаря че ни сподели твоята и определено ще я пробвам някой ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ми е интересно да споделиш мнение ако я направиш,
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Чудесна е Жани! И много апетитно изглежда! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Иване, радвам се, че ти е харесала, където си майстор по гозбите :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно изглежда и ти благодаря, че споделяш повече за тази култура! Поздрави и Честити празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Candy, надявам се, че наистина успявам да разкажа нещо по-различно и интересно...:)
      Поздрави мила!

      Изтриване
  10. Жани,ако знаеш колко обичам грис халва....нямам съмнение,а и снимките подсказват,че твоята е ароматна и вълшебно вкусна,поздравления!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Роси! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Жани, изглежда и звучи супер апетитно! А как ми се доходи до Гърция....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен супер апетитно, става и супер бързо.
      Лятото идва скоро....току виж и си прескочила насам :)

      Изтриване
  13. Ей това е чудесна идея какво да занеса като ходя на гости, достатъчно лесно и вкусно ми изглежда. А дали може да се получи с кафява захар? Или с мед например?

    Зорница

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кафявата захар може да замени обикновената кристална без проблем, може да се добави и мед, съответно като се намали от общото количество захар, примерно 1 1/3 ч.ч. захар + 1/2 ч.ч. мед. Медът според мен е по-сладък от захарта. Не ти препоръчвам да използваш само мед например, защото ще мирише прекалено силно на мед и вероятно ще стане по-сладка.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...