неделя, 1 февруари 2015 г.

Галактобуреко мераклийско (Γαλακτομπούρεκο μερακλίδικο)





Продукти:
  Правоъгълна тава 35x24 см. Можете да използвате също и кръгла тава 35 см.
• 1/2 килограм фини листи за баница


Υλικα:
Τετράγωνο ταψάκι 35x24 εκ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρογγυλό ταψί 35 εκ.
1 πακέτο φύλλα κρούστας


За крема:
• 160 гр. фин грис (1 ч.чаша)
•  220 гр. захар (1 1/3 чаша)
• 800 мл прясно пълномаслено мляко
• 200 мл млечна сметана 35%
• 4 големи яйца (или 5 малки)
• 3 супени лъжици краве масло
• 1 ванилия
• 220 гр. разтопено краве масло за намасляване на листата.


Για την κρέμα:
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. φρέσκο γάλα με κανονικά λιπαρά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 4 μεγάλα αυγά (ή 5 μικρά)
  • 3 κουτ.σουπ. βούτυρο
  • 1 βανίλια
  • 220 γρ. λειωμένο βούτυρο για άλειμμα των φύλλων

За сиропа:
• 650гр. захар
• 370 гр. вода
• 2 супени лъжици глюкоза с връх (фруктозен сироп от царевица)
• кора от лимон

Για το σιρόπι:
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 370 γρ. νερό
  • 2 κουτ.σουπ. γεμάτες γλυκόζη

Приготвяне на сиропа/ Ετοιμασία του σιροπιού:


1. Поставете всички съставки за сиропа в тенджера. Оставете да ври 4 минути (от момента, в който започне да ври). Оттеглете тенджерата от котлона оставете сиропа да се охлади.

1. Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι στην κατσαρολίτσα. Αφήστε να βράσει 4 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει, μετρήστε 4 λεπτά). Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

galaktobureko_3287

Сиропът за галактобуреко трябва да е по-гъст, тъй като кремът съдържа влага, която разрежда допълнително сиропа. Искаме да сиропираме листите и да останат хрупкави, а не да подгизнат.


Το σιρόπι για γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι πιο δεμένο (πυκνό), διότι η κρέμα κρατάει υγρασία και αραιώνει επιπλέων το σιρόπι. Θέλουμε να σιροπιάσουμε τα φύλλα και να παραμείνουν τραγανά, και όχι να μουσκέψουν.

Приготвяне на крема/ Ετοιμασία της κρέμας:
1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.

1. Χωρίστε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους.

galaktobureko_3306

2. Разбийте белтъците с половината от захарта и 1 с.л. сок от лимон на меренг.
3. Разбийте жълтъците на пяна.

2. Χτυπήστε τα ασπράδια με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού σε μαρέγκα. 
3. Χτυπήστε τους κρόκους μέχρι να αφρίσουν.

galaktobureko_3310

4. Хомогенизирайте всичко заедно като прибавите жълтъците към белтъците.

4. Προσθέστε τους κρόκους στα ασπράδια και ομογενοποιήστε όλα μαζί.

galaktobureko_3312

5. В тенджера сипете млякото, сметаната, другата половина от захарта, ванилия и гриса и сварете крем на слаб огън, като бъркате постоянно с телена бъркалка.
(можете да размиете гриса предварително с малко от млякото на кашичка, за да избегнете да стане на гранули).

5. Σε κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη, την βανίλια και το σιμιγδάλι και ετοιμάστε την κρέμα σε σιγανή φωτιά, καθώς ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα.
( για να απόφυγετε το σβόλιασμα μπορείτε να αραιώσετε το σιμιγδάλι με λίγο από το γάλα).

galaktobureko_3322

6. След като се сгъсти крема отстранете от котлона и добавете 3 супени лъжици краве масло.

6. Αφού δέσει η κρέμα, αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε 3 κ.σ. βούτυρο.

galaktobureko_3327 galaktobureko_3329

7. Към крема прибавете разбитите яйца като бъркате с дървена лъжица.

7. Προσθέστε την μαρέγκα σταδιακά καθώς ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα.

galaktobureko_3334 galaktobureko_3336

Поставете отново тенджерата на котлона и на слаб огън и доварете крема за около 5 мин, като бъркате непрекъснато и внимавате да не се пресече.

Τοποθετήστε ξανά την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά για να δέσει για περίπου 5 λεπτά, αφού ανακατεύετε συνέχια και προσέχετε μην κόψει.

galaktobureko_3349 galaktobureko_3360

Сглобяване:
1. Разтопете маслото и с помощта на четка намазнете дъното и стените на тавата. Всеки лист, който ще поставяте наръсвайте с масло.
2. Поставете на дъното 4 цели листа като оставите краищата им да са по-дълги, така, че с тях да завиете крема.
3. Разрежете на две 3 цели листа за баница и наредете половинките на дъното, така, че да се получат 6 пласта (листа), които покриват точно дъното на тавата.

Συναρμολόγηση:
1. Λειώνετε το βούτυρο και με τη βοήθεια πινέλου κουζίνας βουτυρώστε τον πάτο και τα τοίχοι του ταψιού.
Κάθε φύλλο που θα βάζετε πρέπει να βουτυρώνεται.
2. Τοποθετήστε στον πάτο 4 ολόκληρα φύλλα, καθώς θα αφήσετε να εξέχουν τα άκρα τους, έτσι ώστε να σκεπάσετε την κρέμα με αυτά.
3. Χωρίστε στην μέση 3 ολόκληρα φύλλα και στρώνουμε τα στον πάτο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν 6 στρώσεις φύλλου, που καλύπτουν ακριβώς τον πάτο.

galaktobureko_3385

4. Върху тях изсипете крема и го загърнете с краищата на листите, които излизат от тавата.

4. Επάνω σ'αυτά στρώστε την κρέμα, έπειτα διπλώστε τις άκρες των φύλλων, που εξέχουν προς τα μέσα για να σκεπάσουν την κρέμα.

galaktobureko_3390
galaktobureko_3393

5. Наредете отгоре останалите листа, с големина съобразно размера на тавата като завиете с тях сладкиша и подвиете краищата им надолу. По този начин ще се получат 10 реда листи от долу и 5-8 реда листи отгоре.

5. Στρώστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία θα κόψετε γύρω γύρω σε σχέση με το ταψή και θα διπλώσετε τις άκρες προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε 10 στρώσεις φύλλο στον πάτο και 5-8 στρώσεις φύλλο από πάνω.

galaktobureko_3401

6. Намажете сладкиша обилно с масло отгоре и разграфете повърхностно с остър нож на парчета (приблизително 8х8см), като внимавате да не достигнете до крема.
След като приключите, е важно на 5-6 места да боднете по-дълбоко с ножа  така, че острието да пробие листите и да се потопи в крема. Това са прави, за да могат да излизат парите, които се образуват, тъй като сладкишът се издува при печенето. В противен случай може листите да се пръснат в страни и да излезе част от крема на повърхността.

6. Βουτυρώστε το γαλακτομπόυρεκο με μπόλικο βούτυρο και χαράξτε την επιφάνια με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια (περίπου 8x8 εκ.) προσέχοντας να μην σχίζετε πολύ βαθιά τα φύλλα. Αφού τελειώσετε είναι σημαντικό σε 5-6 σημεία να τρυπήσετε πιο-βαθιά με το μαχαίρι, ώστε να φτάσει την κρέμα. Αυτό το κάνουμε για να βγαίνουν οι ατμοί στο ψήσιμο. Διαφορετικά μπορεί τα φύλλα να σκάσουν στα πλάγια και να βγεί μέρος από την κρέμα.

7. Поръсете сладкиша обилно с вода, не се страхувайте! Това се прави, за да се запазят листите хрупкави след сиропирането.

7. Ραντίστε με μπόλικο νερό, μη φοβάστε! Αυτό το κάνουμε για να μείνουν τραγανά τα φύλλα αφού σιροπιαστεί το γλυκό.

galaktobureko_3411

8. Пече се в фурна на 170С горен и долен реотан, без вентилатор за 50-60 мин. до наситено златисто.

8. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C, χωρίς αέρα για 50-60 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Галактобуреко мераклийско (Γαλακτομπούρεκο μερακλίδικο)_3413

Сиропиране:
Веднага щом се извади от фурната се сиропира със сиропа, който е на стайна температура.
Горещ сладкиш- студен сироп.
 
Σιρόπιασμα:
Μόλις το βγάλετε από το φούρνο ρίχνετε το σιρόπι, το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Καυτό γαλακτομπούρεκο - κρύο σιρόπι.
 
Галактобуреко мераклийско (Γαλακτομπούρεκο μερακλίδικο)_3421

1. В началото облейте всяко парче с лъжица като сиропирате с 2/3 от сиропа. Изчакайте и веднага щом попие, сиропирайте с останалата 1/3.

1. Αρχικά περιχύστε κάθε κομμάτι με κουτάλι με το 2/3 από το σιρόπι.
Περιμένετε μέχρι να τραβίξει και τότε περιχύστε με το υπόλοιπο 1/3.

Галактобуреко мераклийско (Γαλακτομπούρεκο μερακλίδικο)_3424

Разрязва се 2-3 часа след като изстине. 
 Κόβετε 2-3 ώρες αφού κρυώσει. (για να σφίξει η κρέμα)

Галактобуреко мераклийско (Γαλακτομπούρεκο μερακλίδικο)_3463 
Галактобуреко мераклийско (Γαλακτομπούρεκο μερακλίδικο)_3564

Сервира се хладък или студен. Ако обичате можете да поръсите с малко канела.
Съхранява се в хладилник до 7 дни, като до 2 дни горните листи остават хрупкави! 
Σερβίρετε χλιαρό ή κρύο. Εάν σας αρέσει μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγο κανέλα.
Διατηρείτε σε ψυγείο ως 7 μέρες, ενώ ως 2 μέρες τα επάνω φύλλα παραμένουν τραγανά!


* Можете прочетете повече информация за видовете сметани 
 
Галактобуреко мераклийско (Γαλακτομπούρεκο μερακλίδικο)_3562


 Галактобуреко мераклийско (Γαλακτομπούρεκο μερακλίδικο)_3582

Няма нищо по-вкусно и хубаво от домашно приготвената храна!
Да ви е сладко!
Ей.. и за малко да забравя! За да не се притеснявате за силуета си, го прекръствате три пъти и казвате: "Кръщавам те light!"  
                                               :) :) :) 
Δεν υπάρχει τιποτα πιο νόστιμο και ωραίο από το σπιτικό φαγητό!
Καλή σας όρεξη!
Παραλίγο να ξεχάσω! Για να προσέχετε την σιλουέτα σας, το σταυρώνετε τρείς φορές και λέτε: "Σε βαπτίζω light!"
                                                                     :) :) :)


Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

12 коментара:

  1. Еее, Жани, ама наистина е мераклийско! Браво майсторски изпълнено и страшно апетитно! :)
    Поздрави и да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, почти е изядено :), много апетитно стана !!!

      Изтриване
    2. Аз обаче ще си допълня пропуска, че ми боде очите - "Браво, майсторски..."
      Иначе не се и съмнявам, че почти е свършило. Трябва и аз да му се престраша някой път. :)
      Хубава вечер, Жани!

      Изтриване
  2. Наистина мераклийско!Така ми провокира меракът да го опитам.......
    И определено ще се предам на желанието си,записвам нужните продукти!Поздрави,Жани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно да го направиш, ще ти хареса, класика е.
      Пропорциите в сиропа не търпи промени, ако искаш да се получи както трябва. Някои слагат и парче канела в сиропа, не е задължително обаче.
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. От няколко дни съм му хвърлила око на този сладкиш.
    Получил се е страхотен! Поздрави за описанието стъпка по стъпка, както и за снимките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря ти мила, така ме изтормозиха тези снимки, един път да го заснимам, втори път да ги подбера и да ги оформя в пост, обаче вярвам, че си заслужава търпението.
      Благодаря за посещението!

      Изтриване
  4. Жани,уникално сочен десерт и толкова апетитни и подробни снимки,прекрасен е,поздравления!Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси, радвам се, че ти е харесал, рецептата е наистина много сполучлива.
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ау, какво е това разкошество?! :) Неустоимо е!
    Поздравления за труда - така подробно и ясно описан процесът на приготвяне и чудесни постъпкови снимки!
    Приятна вечер, Жани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина,
      ще чакам за отзиви когато го направиш.
      Прегръдки мила!

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...