неделя, 15 февруари 2015 г.

Коливо-варено жито за помен

Тази година Задушница се падна точно на 14 февруари, малко сконфузно, така да съвпаднат тези две дати...Както и да е... нека да обичаме тези, с които сме и да не забравяме тези, които сме обичали и са ни обичали.

Задушница (Ψυχοσάββατο) е ден за възпоменаване на душите на починалите, църковен помен в чест на мъртвите. Обикновено задушниците са 4 в църковния календар, винаги в събота — деня, който в църквата е определен за ден на покойните. Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида.

На Голямата Задушница в съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни, което е седмица преди началото на Великия пост) в България за помен по традиция се приготвя „коливо“ (варено, подсладено жито), хляб и вино, напоследък се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Чете се пространният молебен за упокоение на душите, който включва молитви, четения от Евангелието и апостолски текст.
  (източник Википедия)

Kolivo za Zadushnitsa_4593

Пропорциите и разнообразието на съставките за коливо е индивидуално, т.е. според вкуса на всяка домакиня. В Гърция по принцип се слагат стафиди, орехи, бадеми, страгали, сусам, нар, магданоз, галета, канела и се украсява с бонбони.
Бонбоните имат характерен вид – бели, овални, с бадем в сърцевината и други по-дребни, сребристи на цвят.

Бадемите се обелват най- лесно от кафявите обвивки като се сложат във вода да заврат за 2-3 мин. След това се оставят накиснати 5-10 мин, излива се горещата вода, налива се студена и се излющват.
Страгалите придават характерен вкус. За целта част от тях се смилат с блендер или кафемелачка на прах, за да поемат влага от житото, а другата част се прибавят цели към готовото сварено жито за разнообразие.
Някои запичат брашно на тиган до златисто и го размесват с житото, пак с цел да попие влагата, а други прибавят галета. Както казах всичко е индивидуално.
Лично на мен ми харесва със смлени на прах чаени бисквити и галета.

Най-важно от всичко е след като се свари житото да се отцеди добре от водата, т.е да остане на зърна. Аз например го прецеждам от врялата вода и го оставям в гевгир да престои докато изстисне. Разбърквам няколко пъти и това е всичко. Други домакини го разстилат горещо върху памучна кърпа.

Kolivo za Zadushnitsa_4594

Продукти:
500 гр. жито
60 гр. черни стафиди
60 гр. руси стафиди
150 гр. орехи смлени
125 гр. чаени бисквити
60 гр. галета
100 гр. пудра захар
20 гр. сусам
канела 1 равна супена лъжица
* * *
семената на 1 нар
60 гр. бадеми за украса

Приготвяне:
Сварява се житото на тих огън докато цъфне. На опитване да не е жилаво. Това може да отнеме от 1.30 до 3.30 часа, според сорта на житото. Излива се горещата вода, като се прецежда едновременно през гевгир. Оставя се да се отцеди и да изстине. Най-добре е да се приготви от вечерта, за да престои една нощ и на сутринта да се оформи.

Оформяне:
Свареното жито се размесва със съставките и половината от семената на нара. Поставя се в поднос (или чиния), приглажда се отгоре и се украсява по собствен вкус.

Kolivo za Zadushnitsa_4531



Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

5 коментара:

  1. Жани, много интересно и богато е това жито! Ще се възползвам от идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, в България как се прави? Все пак ти имаш по-голям опит.

      Изтриване
  2. Жани,в България в повечето случаи житото е с орехи и смлени бисквити,без стафиди,сусам и т.н.Но със сигурност с повече продукти е по-вкусно.

    ОтговорИзтриване
  3. KATQ OT SLIVEN OPITAITE MOETO JITO NQMA DA SGRESHITE. PULNO ZURNESTO JITO CHISTO VZEMETE 1kg. NAKIPNETE OT VECHER NA SYTRENTA GO IZPLAKNETE V 2-3 CHISTI VODI,TOI E NABUBNAL I LESNO SHTE SE SVARI SLED SVARQVANETO AZ STAVAM V 5ch.I KOGATO SE SVARI AZ GO SLAGAM V AVTOMATICHNO HIRMETICHESKA TENJERA ZA 20min.E GOTOVO A POSLE GO PRECEJDAM V SITO KOETO PRESQVAM BRASHNOTO SI,TAKA GO OSTAVQM DO 11ch.SLED TOVA GO SLAGAM V CHIST TENZYH I LEKO,LEKO S KRUGOVE DVIJENIQ GO MINAVAM DA OBERE AKO IMA VODA I IZSIPVAM V DULBOKA KYPA AZ VZEMAM NA OKO MNOGO OREHI OBELENI I SMILAM PREBAVQM KUM JITOTO,KANELA, VANILIQ,I MALKO GALETA,KOGATO OTIVAM NA GROBISHTATA TOGAVA SLAGAM ZAHARTA ZASHTOTO SE TOPI BURZO,MOJE VMESTO GALETA DA SLOJITE TROSHENI BISKVITI NO AZ PREDPOCHITAM JITO,OREHI KANELA,VANILIQ I FREGANQ.OTGORE PYDRIM OBILNO I PRAVQ KRUSTA S DETSKO PODSLADENO KAKAO,A SVESHTA Q SLAGAM V SREDATA NA KRUSTA I TAKA.ZA BOG DA PROSTI NA MURTVITE I DA DAVA JIVOT NA JIVITE AMIN.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за включването! Вярно е, че когато се накисне житото от вечерта се иска много по-малко време за да се свари.
    Варя го от вечерта, за да има време цяла нощ да се оцеди, а на сутринта само да го оформя, за да го занеса в църквата.
    И аз слагам галета и чаени бисквити, става по-ароматно.
    При мен захарта се разтопи, защото носих житото за четене в църквата, свещта се бодва в центъра, както казвате, така беше и при мен, но за снимката я сложих в края.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...