С осолена риба треска се приготвя много вкусна супа и понеже бях споменала в един друг за тази риба, там казах, че ще се постарая да напиша пост и за тази супа. Бях нарекла три парчета парчета, които чакаха във фризера за тази цел. Всъщност искам да ви кажа, че когато рибата се изкисне, за да се обезсоли, не е необходимо да се сготви наведнъж, можете да заделите една част, която ще приготвите, а останалата да поставите в найлонов плик и да съхранявате във фризера.
Супата от бакаляро (риба треска) приготвена по начина, който представям е едно от традиционните ястия за Месиния и източна Мани. Приготвя се от лук, морков, картоф и целина и се застройва с яйце и лимон. Нищо сложно!
Само да спомена също, че в други краища прибавят към супата и тиквички.
Според мен става по-блудкава, но това си е мое мнение.
Тези дни почти всеки ден вали и беше много трудно да намеря светлина, за да направя свестни снимки. Сготвих супата по обед и като рукна един дъжд и едно мрачно време, по нищо не личи на снимката с тенджерата, че е правена в три часа на обед.
За да има все пак нещо за снимане, прибрах една порция за другия ден и въпреки облачното време успях да снимам сносно. Александра като усети, че ще има пак снимки и като започна едно препиране….Аз подреждам декора, а пък тя ту ми грабва лъжицата, ту ми мести филийките хляб. Голямо местене падна! Е, накрая снимките се получиха някак си….
Продукти:
- 500 гр. риба треска
- 1 глава лук
- 3 моркова
- 3 големи картофа (500 гр.)
- 3-4 стръка целина
- 1 кафена чашка зехтин
- 1 яйце
- сок от 1 лимон
- 1 чаена лъжичка нишесте
Лукът, моркова и картофите се почистват и нарязват. Лукът на дребно, морковите на колелца, картофите на едри парчета като за яхния. Листата на целината се отделят и дръжките се нарязват на дребно.
В тенджера се завира вода и се пускат зеленчуците и зехтина да се варят заедно с рибата. Супата се оставя да ври докато омекнат зеленчуците, т.е. около 30 минути. Пет минути преди да се свали от огъня се прибавят нарязаните листа от целина.
Прави се застройка като яйцето, нишестето и лимоновия сок се разбиват с тел заедно. Разрежда се с 1 чаена чаша от бульона и се сипва обратно в супата.
Веднага се сваля от огъня.
Осолената риба иска повече време за да се свари, затова се слага заедно с зеленчуците.
Ако рибате е прясна, тогава се процедира така: Първо се сварява рибата отделно, изважда се в чиния и се обезкостява. Бульонът се прецежда и в него се слагат зеленчуците да се сварят. Супата се застройва с яйце и лимонов сок.
Предпочитайте домашните яйца, защото жълтъкът е жълт по естествен начин, а не изкуствено оцветен с ксантин, който се слага в храната на кокошките в птицефермите. Ксантинът е оранжево-жълт прах, с карциногенни свойства, който оцветява по изкуствен начин жълтъка на яйцето.
Освен това при нагряване в кремове например, жълтъкът от купешките яйца избледнява и кремът става бледо-жълтеникав и безвкусен, докато жълтъкът от домашни яйца остава все така наситено патешко жълт. Затова и тази супа макар, че е застроена само с едно яйце е толкова жълта.
Да ви е сладко!
Прочетете как се приготвя Риба треска с доматен сос (Μπακαλιάρο σαβορί)
Риба треска със скордаля (Μπακαλιάρο σκορδαλιά)
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
А тази супа така вкусно да изглежда!Веднъж съм яла,хареса ми,но никога не съм правила....
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Жани!
Не зная дали в България има осолена риба теска, но едно време баба ми правеше осолени шарани и ги качеше с върви на прът. Като станеше време за Никулден обезсоляваше една риба и я правеше пълнена с орехи и ориз на фурна. Много вкусно беше. Мисля си, че би се получило добре и на супа, ще има много по-различен вкус от супа с пресен шаран.
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Чудесна рецепта! Чудесен блог! За първи път влизам и много ми хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Баку!
Добре дошла Авра, благодаря за коментара, и при теб е много интересно, има прилика между арменската и гръцка кухня, като гледам по твоите рецепти!
ИзтриванеПоздрави!
Всички сме чеда на един родител и един дом...Как няма да си приличаме :))))
ИзтриванеЖани,
ОтговорИзтриванетакава осолена риба треска е типична за Италия.В кулинарни предавания съм виждала как я приготвят, но никога не съм правила.В България не съм виждала да продават някъде осолена.Но може би ще стане и всеки сам ако си я осоли.Чудесна е станала треската по тази рецепта.
Поздрави !
Елена, вярвам, че и с осолен шаран, както го правеха едно време, ще стане пракрасно, на вкус няма да има нищо обще със супа от пряна риба.
ИзтриванеПрегръдка!
Жани, очарован съм от блога ти. Признавам честно, за пръв път попадам на него.
ОтговорИзтриванеСигурно е едно, че ще бъда чест посетител
Добре дошъл! Ще си разменяме често взаимно посещения! :)
ИзтриванеПоздрави!
Жани,от теб ще научим много безценни рецепти от вашите ширини,много апетитна супа ни предлагаш и толкова жълтичка,мммм!Ако ми попадне хубава филетирана треска ще приготвя задължително,благодаря ти!Имала си помощник за снимките значи :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка за теб и малката Алекс!
Роси, нали прочете, че застройвам само с домашни яйца, затова само едно яйце дава този цвят.
ИзтриванеМалката участва активно, няма спор!
Прегръдки!