петък, 25 септември 2015 г.

Зелеви сарми без месо (от прясно зеле)


Зелеви сарми_89466
Здравейте приятели, днес ще ви споделя рецептата ми за зелеви сърми . Могат да се приготвят по всяко време на годината, стига да има вкусно и рехаво зеле, подходящо за целта. Тук трушии рядко се приготвят и консумират. Дори не се прави кисело зеле и така зелевите сарми се приготявят от прясно зеле. Това става като зелето се потопява в тенджера с вряла вода и се попрва като се “съблича” от листата. Пълнежът се прави според вкуса на всяка домакиня (с кайма или постен), за мен лично открих, че са ни по-вкусни направени по този начин:

Продукти:
  • 1 голяма прясна зелка
  • 300 гр. ориз (за пилаф , тип “каролина”)
  • 2 големи глави зрял лук
  • 1 тиквичка
  • 2 моркова
  • 3 ч.л. доматено пюре
  • 1 1/2 ч.ч. зехтин
  • 2 с.л. магданоз, 2 с.л. копър нарязани на дребно
  • сол, чер пипер на вкус

За застройката:
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. нишесте
  • сок от 1 лимон

Приготвяне:
Попарваме зелето в дълбока тенджера във вряла вода, като постепенно събличаме зелевите листа. Внимаваме да не се разварят и да останат цели. Когато изстинат изрязваме дебелите жилки, като разрязваме на две πο-големите листа. Посоляваме ги.
Деблите жилки и надробените листа, ако има такива ги нарязваме на дребно, употебяваме ги за да покрием дъното с тях.
Настъргваме  на дребно с ренде тиквичката и морковите.
Нарязваме на дребно с нож зрелия лук.
В дълбок тиган сипваме да се загрее 1 ч.ч зехтин и задушаваме лука, после прибавяме 2 ч.л. доматено пюре, тиквичката, морковите, ориза и задушаваме заедно докато омекнат. Последнно прибавяме сол и чер пипер на вкус, магданоз и копър.
Щом като пълнежа изстине, вземаме зелеви листи, слагаме в началото на всеки лист 1 с. л. от пълнежа и завиваме на сарма.
Постиламе на дъното на тенджера нарязани на дребно изрезки от зелевите листа (жилки) и върху тях подреждаме сармите, отгоре покриваме отново със цели зелеви листа и останалото от изрезките.
Върху сармите наливаме 2 чаени чаши вода, в които размиваме 1 ч.л. доматено пюре и 1/2 ч.ч. зехтин, покриваме сармите с чиния и затискаме с камък (ако имаме за тази цел), за да запазят формата си при варенето.
Варят се около 1 час и 30 минути на слаб огън и ако има нужда се добавя още вода. След като омекнат, се застройват.
Застройката се приготвя като смесим заедно яйцето, нишестето и лимоновия сок и разбъркаме енергично с тел до еднородна смес.
Застройването става като сипваме на няколко пъти от горещия бульон в застройката и разбъркваме енергично с тел , за да не се пресече от температурата. Сипваме застройката върху горещите сарми и разклащаме тенджерата, за да попие навсякъде.
Добър апетит!

Зелеви сарми_8903
Зелеви сарми_8906
Зелеви сарми_89000
Зелеви сарми_8918
Зелеви сарми_8926
Зелеви сарми_8927
Зелеви сарми_8932
Зелеви сарми_8941
Зелеви сарми_8961

Ето и баш дегустатурката, която няма търпение да си изсуши косата от мерак да опита сармите.
IMG_90030IMG_90050IMG_90100IMG_90190IMG_90200IMG_90220
До скоро!



Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

5 коментара:

  1. Жани,
    радвам се, че след известно отсъствие отново си на линия и ни представяш рецепти от гръцката / и не само / кухня.И аз правя сармите понякога с прясно зеле.Баща ми обича киселото зеле само на салата, а прясното - в ястия, супи, сарми.Не съм им правила застройка, но ето - ще изпробвам и твоят вариант.
    Поздрави и приятни есенни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Елена! Няма време за писане, колкото повече пораства, толкова повече внимание иска!

      Изтриване
  2. Прелесни снимки,доказващи и колко са вкусни тези сърмички:)!Поздрави:)),Жани!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани, отдавна не се беше появявала, ама малката сладурана с разрошена косичка си заслужава всеки миг внимание!
    Сармичките изглеждат много вкусни, никога не съм опитвала такива.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...