вторник, 27 септември 2011 г.

Каламата 3-та част

       Крайбрежната улица на Каламата, Наварино, с красивите палми и пъстри чадъри е едно от най-привлекателните места в града. С дължина около 2,5 км тя е любимо място за разходка и плаж на всички.
       По продължението й са разположени множество кафе-бар, таверни и километричен плаж с безплатни шезлонги и чадъри. (не се усмихвайте, по доста туристически направления тези неща са екстра).



       В близост до Каламата, в посока към Китриес ще срещнете множество прекрасни морски селища (Παραλία Βέργας, Κάτω Βέργα, Μικρή Μαντίνεια, Αβία, Ακρογιάλι, Κιτριές) с много хотели, стаи под наем и безброй плажове с кристално чисти води.


Вижте по-голяма карта




       Най- известните плажове (паралии) извън Каламата в посока към Китриес са:
Kalamata_2441
Паралия Алмиру (Παραλία Αλμυρού, на 6 км)
Kalamata_2425
Паралия Алмиру (Παραλία Αλμυρού, на 6 км)
Kalamata_2436



       Световно известният композитор Yanni (Янис Хрисомалис) е родом от Ακρογιάλι. Казват, че през лятото не пропуска да посети родното си място в компанията на избрани приятели. За жалост той е полулярен в целия свят, но не и в Гърция. По телевизията не се споменава нищо за него. Изглежда неговият талант (както и на други световноизвестни гръцки творци и артисти) не може да бъде понесен от посредствения шоубизнес в Гърция.



 Паралия Акрогияли (Παραλία Ακρογύλι)




Kalamata Paralia Kitries_2552
Паралия Китриес (Παραλία Κιτριές, на 17 км)





       Паралия Микри Мантиния (Παραλία Μικρής Μαντίνειας, на 7 км).
       Паралия Садова (Παραλία Σάντοβας Αβίας, на 12 км)

       По продължение на целия път от Каламата до Китриес са разположени многобройни малки плажове (паралии), където можете с удоволствие да се насладите на слънцето, природата и кристално чистите води.

       СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ
       Месиния се слави с производството на висококачествен екстра върджин зехтин, маслини „Каламон”, медено-сусамените сладки пастели, смокини, стафиди и оцет балсамико.

       В отделна публикация ще в представя  някои местни марки маслини и зехтин, с отлични вкусови качества, които се ценят високо в Америка и чужбина и си заслужават парите.

Giorti tou sykou_3981Giorti tou sykou_3989

       За носител на сорта “Каламон”  се смята хилядолетната майка-маслина, за която ви разкзах в публикацията “Майката-маслина в Каламата”

       За смокините вече споменах, като общо в публикацията „Празник на смокинята”. Там ви разказах за най-района, където се произвеждат най-качествените сухи смокини. Вече видях смокини, от новата реколта 2011, пуснати по магазините.


Giorti tou sykou_3980Giorti tou sykou_4068 (2)

       В Каламата се намира и фабриката, в която се произвежда оцет балсамико „Пападимитриу” и едноименната горчица. Произвеждат се от натурални продукти, с минимална химична обработка и доказателство за това са отличните им вкусови качества. Те са едни от най-качествените продукти в цяла Гърция и са признати отдавна в чужбина.

       Изключително плодородната почва радва небцето с много висококачествени и ароматни продукти: вино, фъстъци, вкусни портокали, лимони, мандарини, картофи, домати, всякакъв вид зеленчуци, дини и пъпеши.

       Най-сладките портокали в цяла Месиния растат в околностите на село Велика. Продават се целогодишно на пътя, в чувалчета по 10кг. На вид не са привлекателни (не са лъснати с парафин, като супермаркетските), но са страхотно сладки и издържливи. Спокойно издържат 15 дни в хладилника, без да се развалят.


Kalamata portokalia_2237
      Най-сладките дини в Пелопонес се произвеждат в Кипарисия, на 60km от Каламата. От тях изнасят и за България.


       Картофите също са много вкусни, особено тези, които са расли в червена почва. Личат си по червената пръст. Особено вкусни са тези от Алагония, за която ще ви разкажа в следващата публикация със снимки от Празника на картофа. Това село се намира в планината Таигетос, на 30 km от Каламата. В старите времена, когато не са съществували камиони, хората са носели картофите си за продан в Каламата с магарета.

       Два пъти в седмицата работи местният зеленчуков пазар, където ще намерите в изобилие вкусни, качествени и евтини зеленчукови продукти от цяла Месиния предлагани от самите производители.




15th EDITION: VIEWS "Kalamata market" from GreeceOnTV by europemedia.org on Vimeo.

       Риганът, планинският чай и ред други диви ароматни подправки и билки, брани от планината Таигетос, купени от бабите на местния зеленчуков пазар, са със сигурност един чудесен и ароматен сувенир от Каламата за всички туристи.
Sideritis clandestina_4412Sideritis clandestina
Планински чай ((Sideritis clandestina)

       КЛИМАТЪТ В КАЛАМАТА
       Месиния е от най-слънчевите места в страната. Зимно време, през най-кратките зимни дни, се стъмнява към 17 часа, а през лятото, юни-юли, около 21-21.30 ч.


       Средните годишни дневни температури варират между 10-37 С. По конкретно :
       Есента (септември-ноември) е много топла, температурите варират от 14-23. Дъждовалежите са незначителни.
       През зимата (декември-февруари) е рядко явление да вали сняг. Веднъж на 10 години. пада сняг, но затова пък дъждовалежите към края на зимата са продължителни. Дневните температури варират между 11-22 С, като рядко падат нощем под нулата. Това обаче е достатъчно да нанесе сериозни поражения на насажденията с картофи.
        Пролетта е особенно красива. Март е месецът с непостоянни температури. Принадлежи все пак към зимата и точно затова през февруари и март може да се случи да вали сняг или температурите да стигнат най-ниските си стойности. Средните дневни температури варират между 12-23 С.
        Лятото е горещо и сухо, като дневните температури варират средно около 31-37 С. Много рядко вали. На 2-3 пъти през лятото, а когато прминават горещи вълни, температурите достигат до 41-42 С, не това е дълготрайно явление.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

14 коментара:

  1. Пак страхотни снимки, изпълнени с цветове и красиви пейзажи! И клипчетата са много интригуващи!
    Обаче с информацията за климата, напълно ме спечели :D Искам да живея там!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Жани,поздравления още веднъж за труда и старанието да презентираш града толкова подробно!
    Чудесна плажна ивица имате и изобщо всичко,вкл. температурите - най-вече през зимата,е страхотно!

    Хубав и усмихнат ден ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани,всичко е прекрасно!Радвам се,че сподели с нас,благодаря за труда,който си положила!Клипчетата,както и снимките са много красиви и интересни!
    Аз обаче,не бих могла да живея при такива климатични условия.Любимите ми сезони са пролет,есен и зима,а лятото не ми е особено любимо!
    Но въпреки това,не мога да отрека красотата на Каламата!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. За разлика от Катето,бих издържала на високите температури.Искам да живея сред тази красота-всичко е толкова примамливо ....а тези снимки и клипчета ме грабнаха от раз.
    Благодаря ти Жани за доставеното удоволствие!Така ме завладяха тези красоти,че направо настръхвам от кеф...Приказно е мила....ти си щастливка-целувам те!

    ОтговорИзтриване
  5. ЖАНИ пак страхотна публикация и интересни неща прочетох и видях.Уникална си мила с разказите си.
    ЖАНИ , когато имаш време намини при мен има награда за теб.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  6. Скъпа Ели, с тази публикаация приключих с Каламата. Радвам се, че можах да представя града, така, че вече да знаете от кое място пиша и какво е характерно за него. За някого може да съм отегчителна, за друг- да чете разказите ми и да научи нещо ново. Аз обичам да гледам телевизионни предавания, съчетани с пътешествия и кулинария и по подобен начин бих желала да ви представя и аз Гърция.
    Хиляди прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсирче, щастлива съм, че репортажа ми ти достави удоволствие. Климатът е голяма привилегия. През топлите дни на декември дори може да се ходи на плаж, за тен. Иначе има една група дядовци и бабки, които са зимни плувци и с една почивка от 1-2 месеца, ходят на море през цялата година.

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,и аз много обичам пролетта и есента, само българската зима никак не ми липсва. С лятото издържам някак си. Сега знаеш от къде пиша, остава само да дойдеш на почивка. Аз се предлагам за екскурзовод :)))))))

    ОтговорИзтриване
  9. Живке, мила, време беше да направиш свой блог. Всички вече сме свикнали с теб и аз с удоволствие ще те посещавам. Честито! С пожелание за много интересни постнги и хиляди почитатели!

    Радвам се, че клипчетата свършиха работа и дадоха живот на репоража. Мисля, че всеки който прочете вече темата може спокойно да се пренесе в атмосферата.

    ОтговорИзтриване
  10. Зиче, благодаря за наградата! Трогната съм от жеста! Радвам се, че харесваш темите ми :))))))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви снимки, Жани! Уловила си по невероятен начин морето, скалите, плажа, хората с техните емоции.... храната и пазара!
    Интересно ми бе да прочета и трите части, благодаря ти за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  12. Реп-4о, не съм забравила за маслините, чакат ред и те...Благодаря ти за топлите отзиви!

    ОтговорИзтриване
  13. Не съм се съмнявала и за миг, че и последната част от трилогията за Каламата ще е не по-малко интересна от останалите две-:-))) Благодаря за огромния труд и за удоволствието!
    Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Мони, вярно е, че се искаше доста усилие да положа по темата, но аз пък съм толкова доволна, че моите пътеписи могат да бъдат интересни и полезни на хората. А както се оказа интересът беше огромен.
    Искам да знаеш, че ти се възхищавам за начина, по който умееш да пишеш!
    С пожелания за много обич и прекрасни моменти в семейството!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...