четвъртък, 13 март 2014 г.

Супа от боб мунг (папуда)


        Πράσινα ψιλοφάσουλα καλαματιανά σούπα  (прасина псилофасула каламатиана супа)

Дребният зелен боб, познат в България като боб мунк или папуда е бил преди време една от основните културите отглеждани в региона на Месиния (Месина). Трудно се произвеждал, но този вкусен продукт не  липсвал от дома на всяко семейство през тези години. С течение на времето хората престанали да го сеят и днес присъства на пазара главно внос от далечни страни.
      Супата, правена с него, псилофасула супа е ястие характерно за Месиния и на вкус напомня на лещата. Често я наричат псилофасула каламатиана супа, а самият боб - фасоля каламатиана или рувица (ρουβίτσα). До колкото ми е познато не се прави в други райони на страна.
       Тази бобена култура, изчезнала и поради това, че радикално се променили хранителните навици на местните, била напълно забравено като ястие дори и от семейства, които се прехранвали от производството й. Така се стигнало до днешни дни, малко хора да познават и готвят този боб.          Източник

Боб мунг супа_Mung Beans_Psilofasula prasina supa_6722
     
   Допълнено на 15/03/2014:    При разговор с местен земеделец запитах дали помни времената, когато хората са сеели псилофасула и ми каза, че навремето 50% от културите засявани в равнината на Месиния са били от този. боб. Супата от него се приготвяла задължително на Разпетия Петък и била единствената сред варивата, която е лесно смилаема и не образува газове. Попитах дали е вярно, че този сорт вирее само в Месиния и ми потвърди, като допълни, че в останалата страна се опитвали да го засеят, но не връзвал. Попитах защо са спрели да го сеят и ми каза, че било нерентабилно и земеделците предпочели други култури, от които имат по-голяма печалба. Също така ми каза, че наскоро видял ниви в района, засети с псилофасула и грах (който навремето също е бил култивиран), като в последствие разбрал, че и двете култури не завързали плод и били изкоренени. Неуспехът се дължал на вносните семена, които се оказали различни от едновремешните сортове.

    С новата тенденция да се набляга на здравословното хранене се преоткрива високата му хранителна стойност и печели нови почитатели. Много е полезен, когато се консумира в сурово състояние, съдържанието в него на витамин С и протеини се увеличава неколкократно, когато се приготвя във вид на кълнове. Съдържа растителни протеини, сложни въглехидрати, диетични фибри, витамини и минерали (Съдържание на минерали в mg /100 :калий (1028), магнезий (166), манган (1.2), желязо (6.5), цинк (2.1), селен (13)).Подходящ е за вегани, не съдържа глутен, лесно смилаем е и не образува газове,

     Научих се да приговям тази супа се от моя мъж и понеже му е от любимите, присъства веднъж месечно на нашата маса. По консистенция е по-гъста в сравнение с българските супи и напомня на леща яхния.
По повод на постите бих искала да споделя с вас рецептата :

      
       Продукти:
  • 500 гр. боб мунг
  • 2 глави кромид лук
  • 1 с.л доматено пюре
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 2 стъка сух риган
  • сол на вкус
  Боб мунг супа_Mung Beans_Psilofasula prasina supa_6562
Приготвяне:
Измиваме зърната и слагаме в тенджера, в която наливаме вода, приблизително 2/3 от обема й, похлупваме с капак и оставяме да ври, след около 30-35 минути на повърхността започват  да се отделят люспите на боба. С решетена лъжица обираме старателно люспите, докато спрат да се събират на повърхността. За да се излющи добре боба е нужно да има достатъчно количество вода в тенджерата и да ври на силен огън, ако водата е намаляла допълнете още, но с оглед на това, че супата да не се разреди прекалено . За да се излющи максимално боба, похлупете тенджерата и изчакайте да кипне, в този момент загребете образувалата се люспи на повърхността.

След това добавете лука, нарязан на дребно (аз го задушавам отделно с малко зехтин, за да съкратя общото време за готвене на супата), 1 с.л. доматена салца, 1/2 ч.ч. зехтин, и 2 клона риган, на които дръжките ще излизат от тенджерата. Разбърквайте периодически и следете да не загори. Оставете да ври (около 20-30 мин), докато се сгъсти и загасете котлона. Извадете клонките риган, сервирайте и овкусете с оцет или лимон.


* Ако нямате риган на клонки, използвайте 1 кафяна лъжичка стрит от пакетче,
** Аз добавям зехтина на два пъти, малка част в средата, когато слагам лука и домат. пюре и останалото 5 мин преди да е готово ястието.

** Съществуват и други вариации на супата:
 някои домакини, не слагат доматено пюре и овкусяват само с лимон,
-други подправят с клонче розмарин, вместо риган или и двете
-други подправят с дафинов лист и риган
-други добавят нарязани морков и луковица от целина, без доматено пюре.
Да ви е вкусно!

Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

13 коментара:

  1. Много интересна информация за боб мунк, Жани :) Наистина е много модерен напоследък, но не му бях обръщала внимание. На моя любим хич не му понасят бобови, но този като се води лесно смилаем може да го пробваме. Пък и добре си споделила как се премахват люспите, че те са най-кофти частта :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да опиташ, тъкмо е подходящ и за пости. Благодаря за отзивите!

      Изтриване
  2. Не съм виждала такъв боб, макар че напоследък често чета за него. Много ми прилича на друг, който и ние отглеждахме, казвахме му "боб-леща". Също така дребен, но зърната са му кафеникави, на вид- като боб, на вкус - като леща. Готвехме като теб. Загубихме го, като няма къде да садим!
    Прегръдка, Жани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко добре забравено е новата мода. Преди няколко години този боб го нямаше във всеки супермаркет, говоря за Месиния, намирах го само на пазара, насипен, сега гледам, че го има на щандовете на всеки С/М. В България е на мода, с какви ли не имена го прочетох! Птичи боб, зелена соя...какви ли не манджи видях, обаче все с люспите. Аз зная, че е тежък ако не се отпени шушлопа (люспите) и никога не съм го готвила неотпенен.
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Онзи ден гледах такъв и бая се чудех дали да не взема! Харесва ми предложението ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, ето повод да опиташ :) Аз лично със шушлопите (люспите) не бих го яла, както го дават в рецепти из бългърския нет. Всички гръцки манджи ги зная от моя, а пък той от майка си, вери традишионал грик китчен! Прави ми се показно и после държа държавен изпит, дали съм усвоила материала, иначе пак ми се показва или падат забележките..:)

      Изтриване
  4. Здравейте. За първи път попадам на блога ви и много ми допада. Боб мунг има в Кауфланд, на рафтовете при варивата. Съгласна съм с вас, че покълнал е в пъти по-полезен. Аз замествам пълната с нитрати краставица в пролетната салата с кълнове - хем е по-хрупкава, по-сладка, по-здравословна, че и по еввтин вариант - 25гр. суров, покълва и след 6, 7 дни е в салатата. Бих искала да ви попитам знаете ли нещо и за отглеждането му, може ли да вирее в северна България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Христина,
      благодаря за посещението и за коментара. Според мен и прочетеното във Википедия за този боб може да вирее в Южна Европа, съответно и в България, както всички други бобове, които виреят в България. Единствената трудност ще е да се изчушка, тъй като е много дребен. Според статията писана за него, навремето когато е бил култивирал в Месиния, през август месец, хората събирали и носели набраните бобени растения и ги разстилали на специална площадка, наречена алони, където изчаквали да изсъхне зелената част. След това използвали дълги прътове (вършини), на края на които бил завързан по-къс прът, като с тях удряли растенията, докато се изпразнят шушулките. Било нужно цял ден работа, за да се добие половин бидон (варел) боб. Тази трудоемка процедура всъщност важела за извличането на бобовете изобщо по това време. В днешни дни би трябвало да има по-съвременни начини за извличането му.

      Между другото за него пише, че е единствения боб, който може да се яде суров, приготвен на кълнове. В зърната се съдържа 23% протеини на 100 гр, а в кълновете 28%, богати са на калий и желязо.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте тази година и аз за първи път видях на пазара във велинград купих сварих като леща го овкусих беше вкусно и съм поръчала да ми купят отново

      Изтриване
  5. Много благодаря за изчерпателния отговор. Органичен градинар съм - любител. Мисля да се пробвам и ако събера реколта ще споделя. Още веднъж благодаря.

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна супичка Жани! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Папуда въобще не е боб мунг. Не знам защо авторката е била в такова заблуждение. Папуда е т.нар. Black Eyed peas.

    ОтговорИзтриване
  8. Папуда и до ден днешен се отглежда в района на Петрич и Сандански, сигурно и по- на север в тази част на България. Позледно купих папуда в началото на годината от сергиите пред храма на Ванга на Рупите. Прилича на светъл дребен боб с бежов или кафеникав цвят и черно око около кълна. Помня едно време баба ми сееше и произвеждаше за семейни нужди папуда, но не ѝ казваше така - това е в Северна централна България.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...