събота, 28 март 2015 г.

Великденски яйца

Броени дни останаха до Великден и почнахме да се нагласяме лека по лека на вълна боядисване на яйца. Тази година не зная какви ще бъдат, но ще ви покажа минало годишните ми “произведения”.

Великденски-яйце_0589

Бях видяла една идея за боядисване с памук и понеже когато се сетих да ги правя нямах в наличност достатъчно и се наложи да измисля нещо друго, така направих опит с дебела релефна тоалетна хартия (от Лидл) и се получиха много интересни, пъстри и с шарки едновременно.
Как ги направих?

Първо, за да се получат ярки цветове е необходимо да се снабдите с бели яйца. Кафявите не са  много подходящи, освен ако правите обикновени червени. На снимката в една от чиниите са снимани боядисани яйца от кафявите и цветовете са по-мудни.

Второ, Разтворих бои в малко по-силна концентрация от обикновеното + малко оцет в кофички от кисело мляко. Също така направих междинни цветове като смесих основните цветове, по мое усмотрение. Всичко е въпрос до вдъхновение и настроение.

Трето, върху парче двойно сгъната тоалетна хартия накапах различни цветове, като гребвах с лъжичка малко боя от различните цветове. После загънах всяко яйце, като го стягах в парче от дамски чорапогащник,за да не се развива хартията и го поставях отново върху пластмасовата опаковка на яйцата за 15-20 мин, като преглеждах дали се оцветило достатъчно.

Ако не ми харесваше резултата, разгъвах яйцето и накапвах други цветове и загъвах отново.
Всичко е въпрос на фантазия, експеримент и настроение! Приятно забавление!

Великденски-яйце_0591
Великденски-яйце_0594
Великденски-яйце_0582
Великденски-яйце_0596

Ако ви остане от козунака можете да го оползотворите като го преобразите в сочен и вкусен екмек кадаиф, на който никой няма да откаже!

екмек-с-козунак-0689 екмек-с-козунак-0772 екмек-с-козунак-0757 екмек-с-козунак-0724
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

11 коментара:

  1. Жани, яйцата не съм ги мислила още, но сладкишът определено ми хареса;) Хубав уикнед!

    ОтговорИзтриване
  2. Мъхче, за тази година не зная още какви ще са, може би пак ще са с тоалетна хартия, защото стават много красиви и не се просмуква боята в яйцето :)

    ОтговорИзтриване
  3. Жани,много свежи и красотни яйца си направила,спорно боядисване и месене и тази година!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ще видим тази година как ще излязат още не ме е посетила музата :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Много красива, вкусна, цветна и приятна публикация. Чудесна си, Жани! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате! Радвам се, че ти е било уютно при мен!

      Изтриване
  5. И аз правя така с помощта на кухненска хартия. Много красиви са станали, Жани!
    Успешна направа и през тази година!

    ОтговорИзтриване
  6. Жани,
    прекрасни са станали яйцата.Аз имам различни техники записани на една тетрадка и всяка година използвам различен начин за боядисване.Миналата година използвахме със сестра ми лучени люспи, обвихме с тях суровите яйца в стар чаропогащник като добре ги стегнахме - всяко яйце по отделно . Сварихме ги, а после както са в чаропогащника ги топнахме в боите за яйца.Станаха чудно красиви.
    Пожелавам ти тази година да направиш яйца с друга техника, но сладкишът ти е много подходящ за оползотворяване на козунака.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. И двете ти идеи са прекрасни, Жани! Аз не съм пробвала варианта с хартия за яйцата, но ми се струва удачен и ще трябва да опитам. А второто ти предложение е фантазия, обичам сочните сладкиши с кремче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни яйца! Много красиво изглеждат!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...