сряда, 22 юни 2011 г.

Тученица (Portulaca oleracea)

Тученица, тлъстика
лат: Portulaca oleracea L.
гръцки: Γλιστρίδα, Αντράκλα, Πορτουλάκη, Τρέβλα, Χοιροβότανο





Приложение в кухнята Тученицата заема почетно място в гръцката кухня. Тя има леко кисел вкус и се използва за салати предимно в суров вид  
Някои идеи за приготвяне на вкусни разхладителни летни салати, на които тученицата придава особена свежест са:
 
Може да се комбинира заедно с други зеленчуци в салати или успешно да замести марулята като зеленчук. Едно свежо предложение е да прибавите тученица към различни леки летни сандвичи, като заместите марулята.
Тученицата се съчетава чудесно с чесън, рукола, босилек и кардамон които улесняват храносмилането й.

Освен като салата тученицата се приготвя и по много други различни начини.
Ето и един много известен е един вариант на цацики, разпространен в Истанбул: с тученица, чесън и изстудено кисело мляко, който се сервира в купичка.
В Пелион (Πήλιο), където тя се нарича тревла (τρέβλα) се вари и приготвя на салата която заедно с чеснов сос (σκορδαλιά) придружава основното ястие.
Тученицата е вкусна и приготвена като яхния. От нея се правят супи, а също така и баници.
Описание
Едногодишно растение, което достига до 20 cm. височина. Стъблата са ниски, голи, месести, полегнали, разпространяват се настрани и достигат 10 -50 cm дължина. Листата са тъмнозелени, сочни, месести, дебели, закръглени конични в основата. Цветчетата са жълти и копринено гладки.Появява се късно напролет. Цъфти през юни и юли. Берат се нежните клончета от началото на лятото до есента.




Тя е познат зеленчук, който расте в изобилие без специални грижи. Размножава се много лесно и затова се смята за бурен. Среща се почти навсякъде- в зеленчукови градини, в обработени и необработени места.
Предпочита да вирее в обработените ниви и най- вече в поливните зеленчукови градини. Обича слънцето, водата и простора.
Един вид тученица се отглежда като декоративно растение
Portulaca grandiflora, което цъфти през цялото лято.

Хранителна стойност
В 1 порция (100 г) пресни листа тученица се съдържат: • 300-400 mg омега-3 • 12 mg алфа-токоферол • 27 mg С (аскорбинова киселина) • 2 mg А (бета-каротин) • 15 mg глутаминова киселина
 

Активни съставки и лечебни свойства
Глутаминовата киселина действа като антиоксидант и предпазва клетките от канцерогенеза като действат пряко или косвено за поддържане на функционалните нива на други антиоксиданти (витамин Е, С, А), чрез нейната роля в синтеза на ДНК и усилвайки полoжителния отговор на имунната система.
Мелатонинът, съдържащ се в тученицата и други растения, действа пряко срещу свободните радикали и косвено като антиоксидант. Ограничава първоначалното развитие на канцерогена чрез намаляване на оксидантните увреждания на ДНК. Ограничава растежа на образувалите се тумори, като предотвратява увеличаването на растежните фактори в туморните клетки. Такива фактор са наситените мастни киселини.
Действието на мелатонина и фитомелатонина (които са установени в тученицата) срещу рака се оказват мощно потенциално средство за ограничаване на растежа на образувалите се тумори. В тученица се съдържат 19 000 пикограма мелатонин на грам, докато всички други зеленчуци, които ядем не са толкова богати на този антиоксидант.
Освен това тученицата е богата на витамини А, В и Е, калций, магнезий, калий, желязо, цинк, минерали, алкалоиди, флавоноиди, кумарин, сапонин, оксална киселина.
Според научни изследвания, проведени в САЩ, тученицата предпазва кръвоносните съдове от склероза и намалява опасността от инфаркт.
Тя регулира кръвната захар и е особенно полезна за диабетиците.
Смята се за билка, която помага за пречистването на кръвта, намалява кръвното налягане и притежава диуретични свойства. В Индия се използва като лек за заздравяване на рани.
Диоскорид я включва сред офталмологичните лекарства, но я препоръчва и като заздравяващ лек за рани, при киселини в стомаха, хемороиди и др.
Галинос я препоръчвал за лечение на венците и зъбите. Тя е едно от първите билки за лечение на скорбут. Хипократ я считал за лекарство при гинекологични проблеми, особено при кръвотечение на матката.
В някои страни от Средния Изток, за да утолят жаждата си, поставят няколко листенца тученица под езика.
Приета по този начин, тя има свойството да утолява жаждата и дори да спре главоболие предизвикано от жаждата в горещините.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

14 коментара:

  1. Пък аз я мислех за бурен в нашата градина.
    Наскоро Емилия Таракчиева представяше салати с тученица,даже намерих да се продава на пазара,но аз мислех,че това е Фелд.Явно съм ги бъркала.
    Ще взема да кусам едно листенце от нашия бурен тук :).

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвай, няма да съжаляваш,нарежи кратавица,лук, няколко стъка тученица и овкуси с оцет и зехтин.
    Ще се изненадаш колко приятен вкус има.

    ОтговорИзтриване
  3. Жани, сега попадам на тази рецепта и изобщо в б лога ти-много интересно!И аз се опитах да дам повече информация в моя пост, защото разбрах,че много хора не знаят за тученицата, а е много полезна,но много хора искат да купуват, като мислят че е по-сигурно, а тя е буквално на всяка крачка.И както сеем магданоз пред блока или в градинката си,така можем и тученица.

    Ще се отбивам често тук.Вече те следя отблизо!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Прочетох за тученицата и тук и при Бети-имаме в изобилие,но не я ядем.Сега вече се замислям и май ще проям и такава салата.Толкова полезна била...благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети,
    да, когато се даде пари за нещо, тогава се цени! Българите ги е страх да опитат нещо, което кокошките обожават (тученица, щир и семена от щир). Тученицата на снимката е от саксията ми, на балкона. Купувам си от пазара, защото не ми стига. Аз покрай блога опитах почти всички треви и останах изненадана, като установих, че повечето имат сладък вкус.

    ОтговорИзтриване
  6. Живке, щом имаш тученица в къщи, вкуси я, да видиш, че напомня на краставица :)))))

    ОтговорИзтриване
  7. никога не съм пробвала - това ме накара задължително да я потърся и пробвам - мерси за споделянето на този пост тук с всички нас - човек тук винаги може да научи нови и полезни неща

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте!В арм.кухня хавгъдик -тученица или семиз оту/тур/,portulacae/лат/е известна от много векове,а в Китай е позната от 3000г.Когато събирах истор.данни за моя род открих и рецепти за приготвяне на супи и ястия от хавгъдик/кокоша храна/...Публикувам ги във фейсбук в групатаYes hay em....Имам десетина заявки за нови рецепти,но ми трябва време за да ги преведа от древния църковно арменски език на български.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Четох, че арменската кухня е много древна, с традиции от 3000г. насам. Има много хубави ястия, особено Хачапури (тънка питка със сирене). Научих се да я правя от една грузинка.

      Изтриване
  9. az zapo4nah ot 2 sedmici da q qm kato salata ocet sol i malko voda v tozi dresing se slaga salataa i trqbva d vi kaja 4e se 4ystvam mnogo dobre naistina e velikolepna i zdravoslovna salata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за посещението и коментара. Чудя се на кой край на земята живеете, че по това време има тученица? Защото тук (в Гърция) се появява едва в началото на юни. На мен също ми харесват салати с тученица, но най я предпочитам заедно с краставица, оцет и зехтин, супер разхладителна е и наистина е ободряваща.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. никога не съм пробвала - това ме накара задължително да я потърся и пробвам - мерси за споделянето на този пост тук с всички нас - човек тук винаги може да научи нови и полезни неща

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте! Аз нямам градина за съжаление... къде се намира из София тученицата? Познавате ли добри и надеждни хора с градина, от които мога да си я набавям? Благодаря предварително! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! И аз живея в София. Тученица расте навсякаде под краката ви, а вие не я забелязвате.Тя много добре расте в саксии, мога да ви дам семена. Обадете ми се 0877 584 710

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...