четвъртък, 23 юни 2011 г.

Салата от тученица

През последните години все повече хора преоткриват великолепните хранителни и вкусови качества на тученицата. В България тя е позната единствено като бурен, но в много страни  заема почетно място и се сервира дори и в ресторантите.
Тученицата има свеж, сочен, напомнящ на краставица леко кисел вкус  и се използва предимно за салати  в суров вид.
С настъпването на лятото и  покачването на температурите все повече се нуждаем от разхладителни  летни салати и леки блюда.
Опитате да направите тази особено свежа, вкусна и витаминозна салата, която ще ви зареди с настроение и ценни хранителни вещества.


Продукти
10-15 стръка тученица
сол
зехтин
оцет
Приготвяне
Измиваме тученицата и нарязваме на дребно в дълбока чиния. Посоляваме на вкус, добавяме зехтин, оцет и размесваме добре. Сервираме и гарнираме по желание с маслини "Каламон".
Да ви е сладко!


Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

2 коментара:

  1. След една невероятна почивка в Мармарис и страхотно разнообразие на салати преоткрих тученицата, която расте наистина като бурен в по-изоставените дворове. В Турция на пазара видях, че възрастни жени продават такава. След завръщането ми в БГ реших да приготвя салата от наличната тук, свободно растла. За огромно мое съжаление, тученицата се оказа груба, с дебели листа и клонки, напълно неподходяща за консумация.
    Не зная как мога да си произведа подходяща нежна и вкусна, като опитаната вече в Турция :(

    ОтговорИзтриване
  2. Днес си набрах за първи път. Досега съм я скубала :)
    Вече цъфти в нежно жълто.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...